Новини

Проф. Сотир Марчев: Проверете си нивата на холестерол

  07.01.2023 16:24  
Проф. Сотир Марчев: Проверете си нивата на холестерол

Всеки човек трябва да провери нивата на холестерол в кръвта си след празниците. Това посъветва по бТВ българите кардиологът проф. Сотир Марчев в предаването „Тази събота“.

„Всеки един здравноосигурен български гражданин има право на профилактичен преглед поне един път в годината. Личният лекар има право, в зависимост от възрастта на човека, през определен период от време да му пуска лабораторни изследвания, включително и за холестерол. Ето защо е добре да се обърнем към личния си лекар“, обясни той.

Според него най-честата грешка, която се прави, е при назначена пълна кръвна картина хората смятат, че се правят всички изследвания. Това изследване обаче касае само изследване на кръвните клетки, нищо повече. В това изследване не са включени кръвната захар и холестерола, защото това е биохимия, която се пуска допълнително.

„Холестеролът е важен, защото той се разгражда и от него се правят мъжките и женските полови хормони, а в надбъбречните жлези – кортикостероидите. Когато се печем на слънце от него организмът ни витамин D. Изолацията на нервните клетки също идва от холестерола – 20% от мозъка ни всъщност е холестерол. Това означава, че той е изключително важен“, каза още професорът.

Холестеролът в кръвта, освен всички други функции, които изпълнява, той е и пластмасовите торбичките, които използваме в ежедневието си, т.е. пакетира храната и в частност наситените мазнини. „Когато човек консумира някакви мазнини, те се резорбират в червата и влизат в тялото. Всеки, който е виждал бензин разлят в локва, знае, че мазнините не се разтварят във вода, а кръвта е вид воден разтвор. Когато организмът трябва да пренесе наситените мазнини до клетките, той трябва по някакъв начин да ги пренесе. Затова тези мазнини се увиват в холестерол“, обясни още проф. Марчев.

Той поясни, че има няколко вида холестерол – добър и лош. Освен това показателите му са индивидуални за всеки – ако при един нивата му са високи, то друг със същите нива може да живее без проблем.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14