Новини

Проф. Александър Маринов: Да бъдем реалисти! 48-то НС не е продуктивно

  08.01.2023 10:22  
Проф. Александър Маринов: Да бъдем реалисти! 48-то НС не е продуктивно

„С третия мандат е нужен друг подход, но може да няма желание и кураж. Трябва да се поеме голям риск. Различните конфигурации носят различна степен на токсичност. Трябва да има ясни цели, кратък хоризонт и партийно неоцветени личности“.

Това коментира в предаването „Тази неделя“ по бТВ председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

„Аз не виждам принципна разлика в шансовете на тези, които могат да получат мандата. Тези, които могат да получат мандата, са БСП, „Демократична България“ и „Български възход“. „Възраждане“ се казали, че не искат да има правителство, а ДПС няма как да бъде мандатоносител. Всички казват, че ще направят всичко възможно, но по свое му“, посочи той.

„Различията между трите сили са не в самите партии, а в уговорките, които могат да изработят. Ясно е, че без ГЕРБ не може да се състави правителство. „Демократична България“ може да получи подкрепата на ГЕРБ, но първо ще се обърне към „Продължаваме промяната“, обясни Маринов.

„От „Български възход“ са абсолютно сговорчиви. Проблемът е, че са нова партия без ясна позиция и изградени отношения с другите. Трудно е да носят заряда на обществено доверие и подкрепа, който е необходим на мандатоносителя. Задачата теоретично има решение, но на практиката е неизпълнима“, допълни председателят на Стратегическия съвет към президента.

Според него 48-ото Народно събрание не е продуктивно.
„Аз лично смятам, че трябва да бъдем реалисти. Партиите се готвят за избори. Не бива да бъдем наивни. Една част от въпросите, които се дискутират имат и принципен характер. В същото време няма пречка да се върши и някаква работа, да се върши работа в комисиите, за да могат да влязат в пленарната зала“, посочи той.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14