Новини

Румъния съобщи за комбинирани случаи на грип и COVID

  09.01.2023 17:21  
Румъния съобщи за комбинирани случаи на грип и COVID

Румъния се сблъсква с две здравни кризи едновременно - грип и коронавирус, съобщава днес телевизия Диджи 24, като отбелязва че вече има пациенти, при които са потвърдени и двете болести, a тези случаи са известни под названието "флурона", съобщи БТА.

Телевизията напомня, че терминът "флурона" е използван в началото на 2022 г. от здравните специалисти, за да опишат първия случай на инфекция едновременно от сезонен грип и COVID-19.

Каталин Апостолеску, мениджър на Института за инфекциозни болести "Матей Балш" в Букурещ, заяви за Диджи 24, че в института има пациенти с различни комбинирани инфекции - ковид с грип, ковид с аденовирус, ковид с респираторен синцитиален вирус.

Не са регистрирани толкова тежки случаи, че да поставят в опасност живота на пациентите. От медицинска гледна точка не е нищо изключително, пациентът приема антивирусни препарати за всяка ситуация поотделно, обясни Апостолеску.

Като предпазни мерки срещу инфекциите той съветва хората да проветряват редовно помещенията, а ако се появят симптоми, да се обърнат към семейния лекар през първите 24 часа. Той също така препоръча да се направи тест за грип или бърз тест за COVID-19 през първите 48 часа от появата на симптомите.

По данни на министерството на здравеопазването в момента 1025 пациенти с Ковид-19 получават лечение в специализираните болнични заведения, а 119 пациенти се намират в интензивни отделения, като 109 от тях не са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи Аджерпрес.

В интервала 2-8 януари са регистритани 4107 нови случая на коронавирусна инфекция, като 1105 са повторни инфектирани.

Миналата седмица Националният институт за обществено здраве е регистрирал 52 смъртни случая на пациенти с коронавирус, като всички пациенти са са имали съпътстващи заболявания. 18 от починалите са били ваксинирани срещу инфекцията.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14