Икономика

Русия губи по 160 млн. евро на ден заради петролните санкции на ЕС и наложения ценови таван

  11.01.2023 13:19  
Русия губи по 160 млн. евро на ден заради петролните санкции на ЕС и наложения ценови таван

Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива се сринаха през декември, сочи нов доклад, което  може значително да възпрепятствайки способността на президента Владимир Путин да финансира войната в Украйна. Забраната за вноса на руски петрол в ЕС и наложеният таван на цените от 60 долара за барел струват на Русия 160 милиона евро на ден, но допълнителните мерки могат да умножат негативното въздействието.

Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), оповестен в сряда. CREA е независм финландски мозъчен тръст.

Тъй като санкциите и разходите за военната инвазия в Украйна оказват влияние върху икономиката на Русия, страната е по-зависима от всякога от приходите от износа на изкопаеми горива, се посочва в анализа. Същевременно ЕС предприе масивни стъпки през последната година, за да прекъсне зависимостта си от вноса на горива от Русия и да прекрати финансирането на непредизвиканото и незаконно нападение на Кремъл срещу Украйна и Европа. 

Краткосрочните свръхпечалби, генерирани за Русия от изключително високите цени на изкопаемите горива през 2022 г., започват да се изчерпват, отчасти поради намаляването на потреблението на изкопаеми горива, предизвикано от високите цени. 

Следователно по-нататъшни съкращения на приходите на Кремъл ще отслабят съществено способността на страната да продължи агресията си и да помогне за прекратяването на войната.

В своя доклад CREA оценява въздействието на мерките, предприети от ЕС и другите съюзници на Украйна до момента, и идентифицира допълнителни възможности за източване на военните средства на Кремъл.

Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива спаднаха със 17% през декември до най-ниското ниво от началото на пълномащабното нахлуване на страната в Украйна.

Забраната на ЕС за вноса на руски петрол и наложеният ценови тавана (от 60 долара за барел) пък струват на Русия около 160 милиона евро на ден. Спадът в обемите на доставките и цените на руския петрол намали приходите от износ на страната със 180 милиона евро на ден. 

В същото време Русия успя да си възвърне 20 милиона евро на ден чрез увеличаване на износа на рафинирани петролни продукти за ЕС и останалия свят, което доведе до нетна дневна загуба от 160 милиона евро, посочва CREA.

Мерките в ЕС доведоха до намаление с 12% на руския износ на суров петрол и спад с 23% в продажните цени, което пък предизвика спад с 32% спад на руските приходи от износ на суров петрол през декември. 

Според анализа на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, Русия все още печели около 640 милиона евро на ден от износ на изкопаеми горива, което обаче е спад от много високите нива на печалба от около 1 млрд. евро на ден през периода март до май 2022 г. 

Забраната на ЕС за внос на рафиниран петрол, разширяването на горната граница на цените за рафинирания петрол и намаленията на вносът на петрол по тръбопроводи в Полша ще намали тази сума с още приблизително 120 милиона евро на ден до 5 февруари, оценява CREA.

ЕС все пак остава най-големият вносител на петрол от Русия през декември, като се включват суровият петрол по тръбопроводите и всички петролни продукти. Това обаче вероятно се е променило, след като Германия престана да внася руски нефт от тръбопроводи в края на декември и забраната на ЕС за руски петролни продукти, влизащата в сила през февруари. Япония пък стана най-големият вносител на втечен природен газ (LNG) от Русия, тъй като европейските купувачи намалиха покупките. Китай, Южна Корея, Турция, Индия и Япония пък са най-големите вносители на въглища.

Досега Русия е реализирала превози с кораби за 3,1 милиарда евро на суров петрол, който е обхванат от ценовия тавана, което води до приблизително 2,0 милиарда евро данъчни приходи за руското правителство. Този данъчен приход обаче може да бъде елиминиран почти напълно чрез преразглеждане на тавана на цените до ниво, което е много по-близко до производствените разходи на Русия, отчита CREA.

В анализ на CREA се посочва, че намаляване на горната граница на цените на суровия петрол до 25-35 долара за барел, което все още е доста над разходите за производство и транспорт в Русия, би намалило руските приходи от износ на петрол с поне 100 милиона евро на ден.

Коалицията, стоящата зад ценовия таван, разполага със силен лост за натиск на цените - Русия не е намерила смислена алтернатива на корабите, притежавани и/или застраховани в рамките на Г-7 за транспортиране на руски суров петрол и петролни продукти от пристанища на Балтийско и Черно море, посочва CREA.

В Тихия океан Русия продължава да използва танкери, застраховани от Обединеното кралство, за да продава петрол на Китай, въпреки че пазарната цена на петрола е над нивото на ценовата граница. С оглед на това са необходими нови мерки срещу застрахователите и танкерите, занимаващи се с тази търговия.

По-нататъшните мерки, налични за ЕС и съюзниците, могат да намалят допълнително приходите на Русия от износ на изкопаеми горива с около 200 милиона евро на ден от нивото, прогнозирано след забраната за внос на петролни продукти и въведения ценови таван.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14