Новини

Прокуроратурата удари криптопирамидата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

  12.01.2023 10:40  
Прокуроратурата удари криптопирамидата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Мащабната акция на прокуратурата, Националното следствие и ДАНС, която се провежда в София, е срещу криптопирамидата Nexo. Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Компанията е свързана с бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев. Освен него, другият управител на Nexo е Коста Кънчев.

Антони Тренчев е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на "ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева.

В разследване на американската телевизия CNBC щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexoе предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения.

Осемте щата твърдят още, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа. Депозитният продукт уж позволявал на инвеститорите да вложат активи в Nexoв замяна на доходност до 36%. Nexoобаче е признала, че само един неин продукт носи 36% лихва - за най-високия клас клиенти Platinum, при това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предлагали за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара. А за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е едва 7 и 8%. Основното обвинение към фирмата е в незаконни операции и измама на инвеститори./ pik.bg


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14