Новини

БСП върна мандата, чакаме дата за избори

  24.01.2023 10:57  
БСП върна мандата, чакаме дата за избори

"БСП за България" върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Дотук се стигна след неуспеха на Столетницата да организира лидерска среща в парламента, на която  се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" не дойдоха.

Пред президента Румен Радев Корнелия Нинова коментира, че са направили всичко възможно, което се очаква от тях, търсили са диалог и съгласие по четири приоритета, които да обединят политическите сили, но не са успели да убедят колегите си в нуждата от редовен кабинет. 

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат, изведохме четири важни задачи - Шенген, Планът за възстановяване и развитие, Бюджета за 2023 и съдебната реформа. Поканихме всички партии на разговор. Стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет, поради тази причина връщам третия мандат", посочи тя.

"От това, че няма да има редовно правителство ще загубят хората, но това е, не се събра съгласие", каза още веднъж Нинова. Според нея това, че не можа да се състави кабинет с третия мандат не е провал на БСП.

"Не можа да се състави и с първия, и с втория, така че това е общ неуспех на 48-ото НС. Не мисля, че има партия, която можеше да реализира този мандат, особено след скандала с Nexo", аргументира се Нинова. Лидерът на Столетницата обяви, че на червения конгрес ще обсъждат евентуално въпроса дали и по какъв начин може да има сътрудничество и коалиране с ГЕРБ за бъдещо правителство. Тя посочи, че очаква трудна предизборна кампания:

"Ние сме готови за изборите, но виждаме у хората умора от избори, апатия към политическия живот, за нас това е основния опонент в една политическа кампания и цел да убедим хората да гласуват, защото така ще се реши тяхното бъдеще. Ще изчакаме изборите и ще решим с кои ще си партнираме... Ще има разлики в следващия парламент, няма да се повтори в същия вариант. Очакваме и искаме да има правителство, твърде много се задълбочи политическата криза, за да решим останалите проблеми - социалната бедност, неравенствата, икономическите и енергийните въпроси", посочи тя след срещата си с Румен Радев.

Корнелия Нинова настоя, че БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление и остават на тази си позиция. На свой ред държавният глава обяви, че от 14:00 часа е поканил Централната избирателна комисия на "Дондуков" 2, от които иска да научи за готовността им за провеждане на поредните предсрочни избори.

"На базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-то Народно събрание и избор на дата за изборите", каза той.