Новини Свят

САЩ и Израел провеждат съвместно военно учение

  24.01.2023 13:47  
САЩ и Израел провеждат съвместно военно учение

САЩ и Израел днес започнаха най-голямото си съвместно военно учение досега, като разположиха дузина военни кораби и около 140 самолета в Източното Средиземноморие на фона на нарастващото напрежение около ядрената програма на Иран, съобщи ДПА.

Хиляди военнослужещи участват в учението, съобщиха израелските военни, като добавиха, че то е насочено към противодействие на "различни регионални заплахи". Медиите съобщават, че учението е най-мащабното по рода си, в което участват двамата съюзници.

Централното командване на САЩ заяви: "Това учение укрепва колективната готовност на САЩ и Израел и подобрява оперативната съвместимост на двете сили, като по този начин допринася за регионалната стабилност."

По време на среща с представители на Американския еврейски комитет премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че съвместната цел на двамата съюзници е да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Иранската ядрена програма беше в центъра и на разговорите между съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и Нетаняху, провела се в Йерусалим миналата седмица.

От Ислямската революция през 1979 г. насам иранските лидери обявяват Израел за свой заклет враг и многократно призовават за неговото унищожаване. Израел се противопоставя на опитите за съживяване на сделката, целяща да попречи на Иран да създаде ядрено оръжие, първоначално договорена през 2015 г., но замразена през 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от нея.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14