Анализи

Има риск следващите избори да останат без достатъчно бюлетини

  24.01.2023 14:28  
Има риск следващите избори да останат без достатъчно бюлетини

Новината, с която се похвали вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) – че успешно е тествала хартията за машинни бюлетини, се оказа подвеждаща. Всъщност, комисарите изобщо не са провели експеримента с бюлетини, а със старите контролни разписки, които се отпечатваха от машините след гласуване на изборите досега, но вече няма да се ползват. Причината е, че образец на машинна бюлетина все още няма. И тъй като тя сериозно ще се различава от разписката, това оставя в сила въпроса: ще могат ли машинните бюлетини да се отпечатат навреме и в достатъчно количество, за да стигнат за всички избиратели?

Такива изводи и съмнения предизвика изслушването на председателя на ЦИК Камелия Нейкова, което се проведе днес в Народното събрание. Тя беше повикана, за да разкаже на депутатите докъде е стигнала подготовката за вота. Идеята за изслушването беше на ГЕРБ-СДС. Хората на Бойко Борисов се надяваха, че вчерашното съобщение на ЦИК за добре протеклия експеримент с хартията ще докаже правотата им, когато твърдяха, че няма да има проблеми с машинните бюлетини, които се въведоха по тяхно предложение. Ефектът от изслушването обаче се оказа по-скоро обратният.

Нейкова разказа на депутатите, че от печатницата на БНБ са доставили в ЦИК три вида хартия с различна защита. Те са пробвани на три различни машини, на които е била инсталирана демоверсия на бюлетина от изборите за парламент миналата година. И трите машини са работили цял ден, за да се имитира един изборен ден. Технологични проблеми не е имало. Шефът на ЦИК обясни, че доставката на 30 хиляди ролки хартия, колкото са поръчвани за минали избори, ще отнеме около 50 дни. Вотът обаче можело да се проведе и с 15-20 хиляди ролки. При всички случаи, най-добре е изборите да се проведат през април, за да е сигурно, че ще има достатъчно количество хартия, смята Нейкова.

Калина Константинова от ПП обвини шефа на ЦИК, че като говори за наполовина по-малко ролки хартия, всъщност ще остави половината избиратели без възможност да изберат дали да гласуват на машина. Аргументът на Константинова беше, че ако няма достатъчно хартия, за да се отпечатат машинни бюлетини за всички избиратели, тогава на практика би им се отнело правото да изберат да гласуват с устройствата. Нейкова обаче твърдеше, че в миналото поръчваните 30 хиляди ролки са били дори много и голяма част оставали неизползвани.

По-съществена бележка направи Милен Матеев от ПП. Той посочи, че ЦИК няма утвърден образец на машинна бюлетина. Това означава, че когато е проведен експериментът с различните видове хартия вчера, тестовите машини всъщност са отпечатвали контролни разписки, а не машинни бюлетини. Пробелмът е, че се очаква машинните бюлетини да бъдат значително по-дълги от разписките. А това създава неясноти – колко бюлетини ще могат да се отпечатат от една ролка и колко ролки ще са нужни, за да се обезпечат всички машини с бюлетини.

Нейкова призна, че при експеримента вчера тестовите машини са разпечатвали разписки, тъй като действително образец на бюлетина няма. Той тепърва предстои да се утвърди от ЦИК, наред с другите изборни книжа. С това обаче изборните комисари ще се захванат, едва след като президентът Румен Радев официално насрочи изборите. Кога ще стане това, не е известно. Нейкова призова депутатите към спокойствие и изтъкна, че в миналото ЦИК е поръчвала по-големи количества хартия, защото това е консуматив, който бързо се изчерпва. А сега трябва да се трупа и резерв заради предстоящите през есента местни избори.

Божидар Божанов от ДБ критично констатира, че ако образецът на машинната бюлетина се забави, тогава може да се окаже, че „влакът е изпуснат“ и няма да могат да се напечатат достатъчно бюлетини. От ГЕРБ-СДС обаче обявиха пълното си доверие в ЦИК и посъветваха видимо притеснената Нейкова да не се подава на политически провокации.

ВАЖНА ПРОМЯНА

По време на изслушването от БВ се заинтересуваха дали ЦИК ще промени броя на мандатите в отделните избирателни райони според данните от новото преброяване на населението. Причината е в това, че различните избирателни райони излъчват различен брой депутати според големината на населението си. Промените в демографията през последното десетилетие преди новото преброяване изискват и да се измени броят на мандатите.

Нейкова коментира, че ЦИК вече е направила призчислението на мандатите. Ще го обяви обаче след като президентът насрочи изборите. Тя не сподели конкретни данни - само че в някои райони мандатите са намалени, а в други са увеличени.

ИЗБОРИ И ПРОБЛЕМИ

През месец април е по-подходящо време за провеждане на избори, от гледна точка на подготовката на вота. Вариантът на 26 март, който е най-ранната възможна дата за предсрочните избори, по-скоро ще донесе проблеми. Такова мнение изрази говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов сутринта пред Нова ТВ. Най-добре ще бъде, ако се избере 23 април, защото дотогава вотът може да се организира без стрес, както заяви той пред БНР по-рано.

Пред националното радио Томов допусна, че е възможно да се стигне до вариант, при който да гласуваме само с хартия, ако не стигне времето, за да се произведат бюлетините за машините. "Този шанс е малък. ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант", побърза да добави той.

Пред Нова ТВ Томов уточни, че ЦИК все още не е решила какво ще бъде съдържанието на машинната бюлетина. Засега е ясно, че тя ще бъде с ширината на контролната разписката, която устройствата разпечатваха преди след гласуване. Това се налага, защото не може да се разшири отворът на машината. За да се компенсира това, бюлетината вероятно ще бъде по-дълга. Процедурата на гласуване едва ли ще се промени от тази, с която вече са свикнали избирателите.

Интересното е, че Томов допусна, че е възможно да влезе в употреба машинният протокол. Той преди се отпечатваше от устройствата, за да се отчетат резултатите от вота. С машинните бюлетини обаче, които ще се броят на ръка, това загуби смисъла си. Според Томов обаче няма забрана в кодекса да се използва машинният протокол за сравнение на резултатите. Тепърва обаче ЦИК ще обсъжда въпроса.

Говорителят коментира и казуса, при който в една секция гласуват малко избиратели, което прави възможно да се разпознае кой какъв вот е пуснал. Той изтъкна, че това е било възможно и досега, ако примерно в една секция се явят само неколцина гласоподаватели. Това, което ни спасява, е, че подобни варианти са слабо вероятни.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14