Икономика

МАЕ: Възможна е енергийна криза през следващата зима

  24.01.2023 16:18  
МАЕ: Възможна е енергийна криза през следващата зима

"Възможна е енергийна криза през следващата зима поради недостиг на втечнен нефтен газ", предупреди ръководителят на Международната агенция по енергетика. Той също така критикува отказа на Германия от ядрената енергетика, предаде Анадолската агенция.

"Бих искал да има възможност за удължаване на времето на работа на (атомните централи) с още, ако е необходимо", казва Фатих Бирол в интервю за германското бизнес списание Handelsblatt.

Ако това е технически възможно и населението го приема, ядрената енергия трябва да бъде опция, каза Бирол. Въпреки че решението се взема от правителството, ръководителят на МАЕ посочи подобни дискусии, които е водил с Белгия.

По думите му сега белгийското правителство е удължило срока на експлоатация на ядрените централи с 10 години.

По повод на новите терминали за втечнен природен газ в Германия Бирол заяви: "Изграждането на терминала за 200 дни е наистина рекордно.

Той също така предупреди за недостиг на втечнен природен газ, като обясни: "Между другото, наличието на терминали не означава, че имате газ." И добави: "Когато китайската икономика се активизира, няма да е лесно да се купят планираните количества на световния пазар."

В интервюто Бирол също така предупреждава европейците да не бързат да обявяват енергийната криза за приключила.

"Следващата зима ме притеснява", каза Бирол. Той добави: "Липсата на руски газ, завръщането на Китай като вносител, малкият ръст на доставките: тези три фактора правят следващата зима предизвикателство."

Според него много правителства са доволни от сравнително лекия ход на кризата досега. "Но се опасявам, че те са прекалено доволни", подчертава Бирол.

Той е на мнение, че Европа трябва да продължи да намалява потреблението на газ, като в същото време намери нови доставчици на газ и сама навлезе в производството на критични минерали, в допълнение към разширяването на възобновяемата енергия.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14