Икономика

Газът в Европа продължава да поевтинява, достигайки цена около 55 евро за мегаватчас

  25.01.2023 18:44  
Газът в Европа продължава да поевтинява, достигайки цена около 55 евро за мегаватчас

Газът в Европа поевтинява за трети пореден ден на търговия от началото на седмицата, тъй като изобилните доставки, все още високите нива на запълняемост на газохранилищата и очакваното в близките дни завръщане на по-мекото зимно време спомагат за облекчаване на енергийната криза в региона.

Към 17.30 часа българско време февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват в рамките на деня с близо 5% към 55 евро за мегаватчас, задълбочавайки 13-процентния спад от предходните два дни и отправяйки поглед към 16-месечното дъно около 51,40 евро/MWh, достигнато на 17-и януари. В рамките ня януари газът вече поевтинява с около 25%.

Очаква се търсенето на синьо гориво да намалее през следващите няколко дни, тъй като има прогнози, че температурите ще започнат отново да се повишават след рязко застудяване в последно време. Има и очаквания за повече втечнен природен газ, тъй като ключовият експортен терминал в САЩ Freeport LNG предприема стъпки за рестартиране на дейността си, след като беше затворен през миналото лято заради експлозия. Ремонтът е завършен и се търси частично рестартиране, въпреки че все още няма яснота относно доставките, тъй като са необходими допълнителни одобрения, посочват от компанията.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Силните доставки на втечнен природен газ и високите запаси в газовите хранилища, които са доста над нормалното за сезона (запълняемост на 77% към 23-ти януари, според данните на Gas Infrastructure Europe) благодарение на намаленото потребление и сравнително меката зима, значително понижиха цените на синьото гориво през последните няколко седмици. Това кара някои политици и икономисти да предполагат, че най-лошото от енергийната криза в Европа вече приключило.

"Можем да си позволим да бъдем по-оптимистични“, казаха анализатори от Deutsche Bank в свой анализ. "Газохранилищата остават доста пълни и цените на газа падат. Инфлацията намалява и несигурността намалява".

Междувременно бизнес перспективите за най-голямата икономика в Европа, тази на Германия, се подобриха, тъй като рецесията, от която мнозина се страхуваха, изглежда все по-малко вероятна, според оповестени по-рано в сряда данни на института Ifo. "Най-важният риск за германската икономика беше сценарият за въвеждане на режим за газа. Този риск обаче вече е изключен", посочи президентът на Ifo Клеменс Фюст пред агенция Блумбърг. В същото време доставките по газопроводите от Норвегия започват да нарастват след спад, свързан с планирани или непланирани поддръжки, което също допринася за поевтиняването на синьото гориво.

Въпреки това обаче търговците остават фокусирани върху несигурността относно търсенето в Китай. Икономическото възстановяване на втората по сила световна икономика може да задържи пазара през тази година, коментира Мег О’Нийл, главен изпълнителен директор на Woodside Energy Group Ltd., най-големият износител в Австралия.

Докато рисковете остават, цените на газа в Европа се очаква да останат в диапазона от 50 до 100 евро тази година, прогнозират анализаторите на Deutsche Bank. Това е рязък спад спрямо миналогодишните рекордни върхове от близо 350 евро за мегаватчас, въпреки че текущите цени все още са по-висок от историческите им средни стойности.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14