Новини

Депутатите отказаха да има Инвестиционен фонд за превъоръжаване

  25.01.2023 21:00  
Депутатите отказаха да има Инвестиционен фонд за превъоръжаване

Депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от служебното правителство. Новите текстове регламентират участието на армията ни в операции, мисии и други международни инициативи в състава на многонационални военни формирования на наша територия.

Разширяват се възможностите за изпълнение на военна служба на територията на страната. Това може да става в състава както на многонационални военни формирования при провеждане на операции или мисии, така на многонационални военни формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи, уточнява dnes.bg.

Срокът за участие в състава на посочените формирования на територията на страната няма да е не по-дълъг от една година. Той може да бъде удължен еднократно без съгласие на военнослужещия до 30 календарни дни със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната. След предварително писмено съгласие на военнослужещия двата срока могат да бъдат удължавани до една година.

Уеднаквява се срокът за командироване на представители на МО с този на мандата на служителите на МВнР в задграничните представителства. Смята се, че по този начин ще се постигне синергия между служителите на двете ведомства при отстояване на националните интереси и реализиране на политиките на България, в контекста на членството на страната в НАТО и ЕС. С тази промяна се търси и по-добро кадрово осигуряване.

Спор предизвика предложението на ДБ за поправки в закона. В крайна сметка проектът на десните не беше приет. Той предвиждаше създаването на Инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана. Според проекта Фондът трябваше да бъде към Министерския съвет, в управителния му състав да влизат един председател и четирима членове.

Бюджетът му трябваше да се включва в бюджета на Министерството на отбраната и да използва отделна транзитна сметка. Средствата в нея трябваше да постъпват от държавния бюджет в рамките на бюджета на Министерството на отбраната в размер на 20 процента от него. Предвиждаше се финансови средства да идват и от други източници като еднократни встъпителни и периодични вноски от юридически лица, лихви, продажба на войскови имоти, въоръжение и техника с отпаднала необходимост, наеми от материални активи, дарения.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14