Новини Свят

САЩ изпраща на Украйна 31 танка M1 Abrams

  25.01.2023 21:40  
САЩ изпраща на Украйна 31 танка M1 Abrams

След седмици на обсъждане и консултации с партньорите си Съединените щати ще изпратят в Украйна 31 танка M1 Abrams , съобщи в обръщение на живо американският президент Джо Байдън в сряда, когато часовниците в Киев показваха 7 вечерта. САЩ също така ще осигурят необходимото обучение и доставките, нужни за експлоатацията и управлението на тези танкове, каза Байдън.

"Днес имах дълъг разговор с нашите съюзници в Европа. Обсъдихме продължаването на нашата единна подкрепа за Украйна“, каза Байдън, като изброи факторите, необходими на Украйна, за да се защити от агресията, и сред тях преди всичко той посочи възможността за контранастъпление. 

Президентът на САЩ каза, че изпращането на танковете ще "повиши способността на Украйна да защитава територията си и да постигне стратегическите си цели", защото те са "най-ефективните танкове в света".

"Става въпрос да помогнем на Украйна да се защити и защити украинската земя. Това не е нападателна заплаха за Русия, няма нападателна заплаха за Русия", каза президентът. Освен танковете, Белият дом ще предаде на Украйна общо над 500 единици бойна техника. Киев ще получи и 8 ремонтно-евакуационни машини за техническо обслужване на танковете. Програмата за обучение на украинските танкисти започва незабавно.

Джо Байдън каза също, че руските войски трябва да се върнат там, където им е мястото - в Русия. "Днес тази война би свършила. Всичко го искаме, край на тази война", допълни американският президент.

За новината от Белия дом през деня подгряваше след проведен разговор с Лойд Остин министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. „Имах телефонен разговор със секретаря по отбраната Лойд Джеймс Остин III. Обсъдихме резултатите от Рамщайн 8, по-нататъшното укрепване на украинската армия, включително доставките на танкове и поддръжката на новото въоръжение. Скоро ще бъдат обявени още добри новини. Имаме пълно доверие и силна подкрепа от САЩ. Заедно към победата“, написа военният министър на Киев.

По-рано днес Джо Байдън проведе видеоконферентен разговор с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, италианския министър-председател Джорджа Мелони и британския премиер Риши Сунак за тясното сътрудничество между страните им в помощта за Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс, а американският президент обяви, че решението за танковете е взето след съгласуване с тях.

Разговорът се състоя, след като Германия обяви, че ще предостави на Украйна една рота от 14 танка "Леопард 2" от запасите си и ще одобри изпращането на такива машини и от други европейски страни.

Танковете, които анонсира Белият дом няма да бъдат на разположение на украинците веднага. Ще отнеме месеци, преди високотехнологичните машини да пристигнат на място в Украйна, коментират американски служители, няколко месеца се очаква да продължи и обучението на украинските екипажи. Танковете ще бъдат платени чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която набира оръжия и оборудване от частната индустрия, а не от американските запаси.

Точно миналия петък американски служители настояха , че президентът Джо Байдън не е склонен да предостави танкове Abrams на Украйна, тъй като членовете на неговия екип по национална сигурност, включително министърът на отбраната Остин и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили, не вярват, че те биха донесли ползи на украинците, като се има предвид колко трудно се управляват и поддържат.

В един и същ ден се появиха новините за доставки на германски Leopard2, за съгласие на Берлин за трансфер в Украйна на полски Leopard2PL и за американските Abrams, заедно с анонси и на други съюзници да се включат в „танковата коалиция“, за която призоваваше Полша. Норвежкото радио Dagnsytt 18 съобщи, че танкове на Киев ще даде и норвежката армия. Това, вероятно ще се окаже началото на доставки на въоръжение, което може да опредили изхода на войната и ще е попълване на списъка „Залужни“.

През декември шефът на украинския генерален щаб Валерий Залужни, говорейки за плановете и стратегиите на ВСУ за 2023 година коментира в интервю за „The Economist“ конкретните нужди на Украйна от въоръжение, което да направи възможно освобождаването на окупираните и анексирани руски територии. Тогава Залужни каза, че като пълководец му трябват 300 танка за да върне изгубените територии. Ако числото 300 не изглежда на този етап достатъчно реалистично, напълно възможно е в скоро време съставът на бронетанковите сили да се попълни с около 120 танка, преди това стари съветски танкове на Украйна даде и Мароко и бройката сигурно ще е по-голяма. Знае се, че Полша ще изпрати 14 „Leopard“-а, Финландия, Швеция и Дания, които са готови да се включат не са обявили бройка, 4 от 12-те си „Leopard“-а e готова да даде и Португалия. По-големи количества от този модел имат армиите на Турция и Гърция, но засега няма индикации дали биха се присъединили.

При това положение е напълно възможно сформирането на най-малко два бронетанкови батальона. Според военни експерти за да е ефективна помощта на Запада трябваше да има поне един окомплектован батальон от 56 машини (31-те M1 Abrams според американски експерти ще съставят един отделен батальон), сега летвата е вдигната. Ще се върви към създаването на бронетанкова бригада, от поне два бронирани батальона – 119 танка и един механизиран батальон, съставен от бойни машини на пехотата, като, например, обещаните от Германия Marders (нужни са 40 от тях) или американските Bradley, с които Киев също ще разполага – САЩ обещаха в последния пакет с военна помощ за Украйна 109 такива машини.

Анонсираните днес доставки на танкове ще помогнат за укрепването на потенциала на Украйна и, вероятно, са само част от общия пъзел за формиране на модерни формирования във ВСУ, които да позволят на украинските сили контраофанзива, проведена по „учебника на НАТО“ във взаимодействие с останалите видове войски и въоръжение, с които получените танкове да си взаимодействат – ударни хеликоптери и многоцелеви самолети, като F-16, за който загатна днес външният министър Дмитро Кулеба.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14