Автомобили

Акио Тойода се оттегля като шеф на Toyota след 14 години начело на японския автомобилен гигант

  26.01.2023 10:19  
Акио Тойода се оттегля като шеф на Toyota след 14 години начело на японския автомобилен гигант

Акио Тойода се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Toyota, тъй като най-големият производител на автомобили в света се мъчи да запази глобалното лидерство, пренасочвайки се към електрически превозни средства и други революционни технологии, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки официална информация на японският автомобилен производител.

66-годишният Тойода, който е внук на основателя на компанията и я ръководи като президент, което е еквивалентно на главен изпълнителен директор, от 2009 г. насам, ще стане председател на борда на директорите. 

Той ще бъде заменен от Коджи Сато, 30-годишен ветеран в компанията, който е неин главен бранд директор и същевременно ръководител на отдела за автомобилите от висок клас Lexus. Сато ще бъде следващия президент и главен изпълнителен директор на автомобилния гигант, като същевременно ще продължи да изпълнява ролята си на главен оперативен директор на компанията.

53-годишният Сато ще поеме компанията, тъй като тя е в процес на преразглеждане на стратегията си за електрически превозни средства. От години Toyota отлага широкомащабно пускане на превозни средства, които биха се конкурирали с електромобилите на Tesla, както и на утвърдени производители като Nissan и Volkswagen и нововъзникващи производители в Китай.

Смяната на върха на Toyota ще влезе в сила от 1-ви април и идва на фона на спекулации, че Акио Тойода вероятно ще бъде назначен за следващия председател на политически мощната японска бизнес федерация Keidanren.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14