Новини

ПП: Битовите потребители на природен газ ще останат без компенсации заради ГЕРБ-СДС

  26.01.2023 12:31  
ПП: Битовите потребители на природен газ ще останат без компенсации заради ГЕРБ-СДС

Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" се възмути, че от дневния ред на парламента е отпаднала точката за компенсиране на битовите потребители на природен газ. Той подчерта, че такъв механизъм трябва да има, стойността му е под 200 млн. лв., а реално пари за него има.

"Точката отпадна, въпреки че вчера беше добавена в дневния ред, в противовес на правилника по предложение на ГЕРБ-СДС. Така битовите потребители на природен газ ще бъдат оставени да се справят сами с високите цени", допълни народният представител.
Рибарски предупреди, че януарските сметки за газ на домакинствата ще са с поне 30% по-високи от декемврийските като единична цена. "Количествата ще бъдат увеличени заради понижаващите се температури. Не приемаме аргумента, че няма пари. Фондът за сигурност на електроенергийната система в момента събира свръхпечалбите по Регламент 2022/1854, който гарантира, че във Фонда се събират повече пари от обикновено. Целта на събрания ресурс там е именно компенсиране на уязвимите и засегнатите домакинства", обясни депутатът.

"Механизмът, който бяхме предложили, обхващаше месеците от януари до април, в които се очакват най-високи сметки за природен газ. Няма как да реагираме повече в това Народно събрание", със съжаление отбеляза Рибарски.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14