Анализи

Експерт: Българи не са спрели да заминават, но броят на върналите се и то трайно, е по-голям

  28.01.2023 20:20  
Експерт: Българи не са спрели да заминават, но броят на върналите се и то трайно, е по-голям

В България не се случва нищо, което да бъде притеснително на пазара на труда и от началото на годината той се връща към нормалната активност от предходните години. По-големи съкращения в IT сектора в съседните държави има в Румъния. Моята информация е за съкращения от над 1000 души в Oracle Румъния, разказа Георги Първанов, експерт човешки ресурси, в предаването „Светът е бизнес” пред телевизи "Блумбърг".

Според проучване на Българска конфедерация по заетостта има ръст на процента на компаниите, които планират оптимизации на персонала – той се увеличава от 7 на 14%. От останалите 86% от над 1000 анкетирани компании от всички бизнеси индикациите са или за задържане на персонала, или дори за увеличение.

В края на март ще бъде по-ясно дали с ефект на закъснение това, което се случва в САЩ, е дошло в Западна Европа и съответно идва при нас.

Около края на ноември, началото на декември фирмите намалиха търсенето на кадри, каза експертът.

„Броят на обявите за отворени позиции в сайтовете беше спаднал доста рязко през декември, но към момента виждаме възстановяване...За тренд можем да говорим тогава, когато се наблюдава поне три месеца поред”, посочи Първанов.

Коментирайки проекта, насочен към българите в чужбина „Bulgaria wants you”, той подчерта, че там има 300% ръст на обявите на работодатели през последната година. За първи от промените в България от 2019-2020 година имаме нетно връщане на българи от чужбина.

„Българи не са спрели да заминават, но броят на върналите се и то трайно – и покрай Covid, и след това, е по-голям...Основна вълна имаме от Англия поради икономическата ситуация там в момента и поради Брекзит. Този процес стартира с поляците и около 1,5 милиона се върнаха от Великобритания през последните години. Сега румънци и българи също започват да напускат”, каза Първанов и допълни, че броят на българите, които биха се върнали при добра оферта за работа или частен бизнес, постоянно се увеличава.

Коментирайки как развитието на технологиите ще повлияе на пазара на труда, гостът отбеляза, че ще има оптимизации в аутсорсинг бизнеса и в IT бизнеса. Изкуственият интелект ще замени позиции на програмисти, които касаят рутинни и повтарящите се решения и това започва да се отразява като спад в търсенето им. За момента обаче креативността на човека превъзхожда изкуствения интелект.

„Връщайки се назад и гледайки сто години икономическото развитие на света, във всеки един момент, в който е имало голямо технологично нововъведение, оптимизация или автоматизация и са освободени много хора, те много бързо са намерили друга реализация. Вземете нашия пример – България освободи в началото на промените 80-100 хиляди военнослужещи и за много кратък период от време те намериха друга реализация”.

По думите на събеседника ще сменяме професията и работата си много по-често – на всеки 5-7 години. Бих посъветвал младите хора да учат инженерство, за което има огромно търсене, медицина, селско стопанство. Със сигурност ви казвам, че след пет години ще работим по четири дни в седмицата, имайки повече време за своето развитие и за семейството, прогнозира Първанов.

Наблюдаваме изтъняване на средната класа и в България, и в други страни. Увеличава се броят на хората с по-ниски доходи и възможности. Много е важно хората, които са в ниския сегмент на работа, още от сега спешно да взимат мерки на тема допълнителна квалификация, да си довършат образованието, ако не са си го довършили, защото бъдещето за тях не е никак розово. Едно от решенията, които се предлагат за гарантирания базов минимален доход, по-скоро ще създаде една класа от хора, които ще висят по кафенетата и няма да работят и да се развиват, заяви експертът.

Коментирайки предприемаческата среда в България събеседникът отбеляза, че в последните години се е направило доста – в района на Пловдив, в София и в други индустриални зони, които привличат инвеститори.

„България има всички шансове да мине доста по-безболезнено от други икономики през тази рецесия или криза”, подчерта Първанов.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14