Икономика

Грома Холд и Джи Пи Груп освобождават работници и режат техника на скрап

  31.01.2023 10:54  
Грома Холд и Джи Пи Груп освобождават работници и режат техника на скрап
  google

Любимите строителни фирми на Бойко Борисов, които през последното десетилетие взима стотици милиони с най-големите обществени поръчки в сектор „строителство“ – „Грома Холд“ ЕООД и „Джи Пи Груп“ ООД, са на прага на фалита, пише narod.bg.

Според непотвърдени официално данни „Грома Холд“ и „Джи Пи Груп“, зад която се смята, че стои Валентин Златев, са започнали да режат строителна техниката за скрап, която е купена по европрограми и затова не може да бъде продадена.

От петък насам от „Грома Холд“, която в близкото минало се казваше „Агромах“, са уволнени над 400 работници от общо 1500 по официални данни.

През ноември 2021 г. МВР атакува фирмите, нагушили се с милиони авансово за строежа на АМ „Хемус“. Сред арестуваните беше мажоритарният акционер в дружеството „Водно строителство – Благоевград“ и управител на фирмата „Грома холд“ Виктор Велев. Това една от компаниите, получили най-големи авансови суми за строежа на аутобана – над 84 млн. лв., сочи доклад на Сметната палата, огласен в началото на юни 2021-а.

Въпреки щедрите подаръци от ГЕРБ любимата на Бойко фирма въври към фактически  фалит, категоричен е източникът, което поставя въпроси за милиарди – как „Грома Холд“ ще изпълни дейностите, за които е взела 84 милиона предварително, без да е свършена работа за един лев?

Възходът на „Джи Пи Груп“ ООД пък върви ръка за ръка с бизнеса на компанията „Лукойл България“, което се управлява от Валентин Златев.

Дружеството с ограничена отговорност е създадено през май 2006 г. В него влизат „Джи Пи Холд“ (98%) и Владимир Спасов Лозанов (2%). „Джи Пи Холд“ е собственост на Георги Василев, сочи Търговският регистър.

Според източници от строителния бранш Владимир Лозанов представлява интересите на Валентин Златев в групата.

„Джи Пи Груп“ строи бензиностанциите и газстанциите на „Лукойл“ у нас. Компанията работи и на територията на „Лукойл Нефтохим“ Бургас по най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа.

Другата индиректна връзка с Валентин Златев е, че компанията беше ангажирана с изграждането на голф комплекса „Правец ризорт“ на мястото на бившата резиденция на Тодор Живков. Комплексът официално е собственост на фирмата „Тера тур сервиз“, която се управлява от Васил Златев – баща на шефа на „Лукойл“.

„Джи Пи Груп“ е строител и на офис сградата на „Лукойл“ на бул. „Тодор Александров“ в София и на хотел „Хелиос Бийч“ в Обзор, в който Борисов бе засечен на гости при Златев в началото на първия си премиерски мандат. Борисов не е отричал дългогодишното приятелство помежду им, нито за престоите си в хотела, но е изтъквал, че това по никакъв начин не означава, че облагодетелства бизнеса на Златев.

Строителната компания има редица сградни проекти като селището „Мирамонте“ в Драгалевци, преустройство на сграда на площад „Славейков“, довършването на мол „Марково тепе“ в Пловдив.

Навлизането ѝ в инфраструктурното строителство обаче става в първия премиерски мандат на Бойко Борисов. През септември 2012 г. към тримата акционери в „Джи Пи Груп“ се прибавя нов – Стефан Филипов Тотев. Не е ясно дали това е „зъболекарят на премиера“, за когото говори лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

Тотев купува 3% от акциите в компанията, като в Търговския регистър не е посочена цена. С 1% увеличава делът си и Владимир Лозанов и вече има 3%.

Случайно или не, влизането на Тотев в „Джи Пи Груп“ съвпада с период, в който компанията започва да печели поръчки за стотици милиони, като повечето от тях са по европейски програми – участъци от метрото, пътища, водни проекти, спортни зали и т.н.

Така за периода 2012 – 2014 г. приходите на компанията се удвояват от 72 млн. лв. на 144 млн. лв., сочи справка в регистъра на камарата на строителите. С увеличаването на оборотите печалбите също растат, както и активите и работещите за нея. В крайна сметка „Джи Пи Груп“ излиза на трета позиция в класацията на „Капитал 100“ за строителния бранш за 2014 г.

Първоначално офисът на „Джи Пи Груп“ е на бул.“Цар Борис ІІІ“ 54. Това е сградата, в която днес се помещава Софийският районен съд. През 2012 г. „Джи Пи Груп“ мести офиса си на бул.“Черни връх“ 59А. На този адрес е сградата, в която навремето се помещаваше групировката „Мултигруп“.

Сега на адреса са регистрирани множество компании, сред които е пенсионното дружество „Лукойл Гарант България“, както и „Марково тепе мол“ ЕООД, официално собственост на кипърска офшорка. Молът в Пловдив се довършва от „Джи Пи Груп“, като на него са обявени контакти на компанията за наемане на помещения.

Като косвена индикация за връзка на компанията с Валентин Златев е и това, че тя е избрана да построи резиденцията на руското посолство в столичния квартал „Княжево“.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14