Анализи

Иван Демерджиев: Очакваме техническа помощ от ЕК

  20.02.2023 11:20  
Иван Демерджиев: Очакваме техническа помощ от ЕК

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви във Варна, че той и колегите му правят всичко възможно за предотвратяване на нелегалната миграция и зададе поредица от въпроси към бившите управляващи относно охраната на границата и съкращенията на гранични полицаи.

Той каза още, че във връзка с предстоящите избори, отново ще има акции за предотвратяване на купуването на гласове, срещу наркоразпространението и срещу битовата престъпност.

Демерджиев присъства на отчета на ОДП-Варна за миналата година.

 

Много се спекулира около темата с мигрантския натиск. Категорично мога да кажа, че по-добре не е била охранявана българската граница за последните десет години. Интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата, а няма въпроси, свързани с оградата на тази граница. Дали прилича на гръцката. Защо за 10 години никой не обезпечи технически 110 км от 250 на границата.

 В момента ние сме принудени да покрием тази дупка, затова работим с огромна енергия. Никой не си зададе въпроса защо пътищата около границата не бяха оправени и защо бяха съкратени 2000 гранични полицай. Това ли е доброто опазване на границата, или начинът, по който се подхожда в момента?!

Не може да се сключват споразумения с по пет месеца лишаване от свобода за човек, който два пъти сме заловявяли за каналджийство. Как да се борим?! Ние сме го предали на правосъдието.

Опазването на границата е национален проблем. Очаквам всяка българска институция да участва. Очакваме техническа помощ от Европейската комисия тази седмица. Тя ще бъде в безпрецедентни размери. Изградиха се десетки КПП-та. Всеки, който е проникнал, правим опити да го заловим и да не допускаме така наречената вторична миграция. Това е условие за приемането ни в Шенген.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14