Новини

Тържествена заря-проверка по случай Трети март

  03.03.2023 19:32  
Тържествена заря-проверка по случай Трети март

На площад "Народно събрание" в София се проведе официалната тържествената заря-проверка по случай 3-ти март – Националния празник на България. Тържествената заря проверка беше кулминацията на честванията на 145 години от Освобождението на България.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и други официални лица. На площада бяха изнесени и посрещнати с почести знамената-светини.Начело на знамената светини е Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме. 

 

 

Преди да произнесе словото си, президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията.

"Преди 145 години на днешната дата възкръсва България", заяви президентът Румен Радев в началото на своето слово. 

"Днес за втора поредна година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха Родината ни. Това е и наша болка", посочи държавният ни глава. 

"Пожарът на войната хвърли искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят и други знамена освен родния трибагреник", каза още в словото си Радев. 

Държаният глава припомни, че преди век и половина възрожденците са се захванали да градят нова България: 

"Стожерите на тази нова България бяха просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония. Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки“, каза Радев.

"Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници. Други се опитват да превръщат чистата и свята Република на Апостола в безотговорен политически театър, а театърът в политика“, заяви още в речта си Радев и подчерта, че "войната с миналото е път към саморазрушаване“. 

"Историята не е слугиня на политиката, тя е идентичност, опит и вдъхновение", посочи държавният глава.

"Днес наш дълг е да запазим историята от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да загуби свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България“, призова Румен Радев.

"Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на Царя Освободител, на всички онези, които век и половина градиха и браниха България. Благодаря на всички Вас, които днес със присъствието си отстояват историческа истина. Честит празник! Да живее България", заяви в края на словото си държавният глава.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14