Новини

Освирквания и руски знамена на честванията на 145 години от Освобождението

  03.03.2023 20:32  
Освирквания и руски знамена на честванията на 145 години от Освобождението

Днес е националният празник на България, на който отбелязваме 145 години от Освобождението. Събития за честване на празника се организираха в цялата страна и в различни точки по света. 

Честванията в София не минаха без напрежение. Президентът Румен Радев бе освиркан сутринта по време на церемонията по издигане на националния флаг пред Паметника на Незнайния войн. Докато държавният глава приемаше почетния караул, от насъбралата се тълпа се чуваха викове "Радев, вън!" Непосредствено до официалната церемония в София се проведе и шествие с руски знамена. В Пловдив също имаше подобна акция с развети руски знамена.

''Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник'', заяви по-късно президентът Румен Радев на площад ''Народно събрание'' малко преди началото на тържествената заря-проверка, която е кулминацията на честванията. Той заяви, че днес наш дълг е да запазим историята от безродници и осквернители. ''Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да загуби свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България'', призова Румен Радев.

В тържествената заря - проверка взеха участие Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря проверка беше бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски. Премиерът Гълъб Донев също присъства на тържествената заря-проверка.

По-късно Румен Радев ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник в Централния военен клуб в София.

Честване по случай 3-ти март на връх Шипка

"Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Да носиш България в ума и сърцето си не е отживелица. И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа. Които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка". Това заяви министър-председателят Гълъб Донев, който участва в честванията на Шипка.

"Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм - с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до последен дъх. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора свобода или смърт, избраха България, каза още Донев. 

На 19 февруари 1878 г. (ст.ст). в руската главна квартира в турския град Сан Стефано (дн. Йешилкьой) е подписан Санстефанският мирен договор от руските представители граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов, а от страна на Османската империя - от Сафет паша (министър на външните работи) и Садулах бей, припомня БТА. За първи път Денят на освобождението на България се е чествал на 19 февруари 1880 г. От 31 декември 1887 г. 19 февруари започва да се отбелязва като Ден на освобождението на България. След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 г. за първи път празникът е отбелязан по нов стил на 3 март 1917 г. и се е отбелязвал като официален празник до октомври 1951 г., когато е отменен с Кодекса на труда. Еднократно денят е честван като официален празник през 1978 г. по повод на 100-годишнината от освобождението на България от османско иго. Честването на 3 март е възстановено през 1987 г., като до 1989 г. денят се е отбелязвал като официален празник с решение на Юлския пленум от 1987 г. на ЦК на БКП и на Министерския съвет. 

Датата на подписването на Санстефанския мирен договор - 3 март, е обявена за национален празник на България с решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и на Народното събрание от 5 март с.г. и се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско иго.

Поздравления

Държавният глава получи поздравления от генералния секретар на ООН, папата, краля на Обединеното кралство, президента на Германия, президента на Китай, императора на Япония, краля на Испания. Президентът на Русия Владимир Путин не ни поздрави. 

 


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14