Оранжерийните производители предлагат ДДС-то върху българските краставици и домати да стане 9%. Според тях това ще е една от антиинфлационните мерки, която веднага ще доведе до намаляване на цените, информира Нова тв.
70% от оранжериите в България тази година останаха празни. В останалите 30% се отглеждат краставици и домати. Първите оранжерийни краставици тази година се оказаха „златни“ – на цени до 8 лева за килограм в търговската мрежа. При доматите- първите български зеленчуци се очаква да напуснат оранжериите за Великденските празници. Прогнозата на производителите е да струват не повече от 4 лева за килограм. За успокояване и намаляване на цените според производителите може да се говори чак в началото на май и посочват, че ако ДДС-то спадне на 9 % , потребителите веднага ще усетят разликата.
Атанаска Бялкова отглежда 5 декара домати в оранжерия край Първомай. Калкулира основните разходи- електроенергия, пелети за отопление, торове, семена и работни заплати. „Някъде с около 70 % ще е по-голяма себестойността”, твърди Атанаска Бялкова,земеделски производител.
Първата реколта домати очаква да набере в края на март. И като прибави завишените разходи за производство, прогнозира каква ще е цената им. „Предполагам между 3.50 и 4 лева, в зависимост от сорта. Това трябва да е нормалната цена, за да бъдем доволни и ние”, посочва тя.
Първите краставици, които вече излизат от оранжерията на Веселин Велев са с лев по-скъпи от миналата година. „Около 5 лева, българската. 5.20 до 5.50 цената на едро”, заявява Веселин Велев, земеделски производител.
За да се овладеят цените на пазара, земеделските производителите предлагат държавата да въведе по-строг контрол по границите.
Някои от зеленчуците буквално изчезнаха от щандовете в магазините. Патладжанът е един от тях, който почти отсъства от търговската мрежа. На пазарите на много места в страната да се намерят патладжани е почти невъзможна задача. Проверка на NOVA показа, че през последните седмици "зеленчукът на дълголетието", както още го наричат, на практика изчезна от щандовете, а там, където все пак можем да го открием, цената достига до 10 лв. за килограм. На какво се дължи поскъпването и това ли е причината зеленчукът да се намира все по-рядко на пазара ви предлагам да видите сега!
На пазарите във Варна патладжанът се открива трудно, а там където го има цената е около 6 лв. за килограм. А хората си обясняват липсата на "зеленчука на дълголетието" основно с високата цена, която на места достига и до 10 лв.
Оказва се обаче, че в момента няма и внос. А що се отнася до родния патладжан, зеленчукопроизводители от Добруджа твърдят, че отглеждането му в България не е рентабилно. Друга причина за намаленото производство е, че е труден за отглеждане.