Новини

Президентът Радев е гост на конния празник в пловдивското село Царацово

  04.03.2023 12:14  
Президентът Радев е гост на конния празник в пловдивското село Царацово

Днес е Тодоровден. Православната църква почита свети Теодор, изобразяван като ездач на бял кон и змееборец. По традиция на днешния ден се организират конни надбягвания - кушии. За празника в пловдивското село Царацово пристигна президентът Румен Радев.

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденския пост, веднага след Сирни заговезни. Според преданието император Юлиан решил тайно да провали жертвените пости на християните като оскверни постните храни на пазара. За да предотврати това Свети Теодор се явил на цариградския епископ и го предупредил.

Тъй като светецът се изобразява като конник, народното честване у нас се свързва главно със здравето на конете и затова празникът е на коневъдството и на конния спорт. Днес конете се украсяват с много накити, организират се конни надбягвания. Празникът е известен и като конски Великден. За празника днес в пловдивското село Царацово пристигна президентът Румен Радев, който поздрави хората.

За радост на многобройната публика днес тук ще бъдат пресъздадени обичаите за Тодоровден. По-късно ще започнат и кушиите, хората се вълнуват, а най-вече децата, които ще участват с конете си в специално състезание по прескачане на препятствия.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14