Новини

Министър Карамфилова: Чакаме резултати от проверка на европрокуратурата в редица топлофикации

  09.03.2023 11:34  
Министър Карамфилова: Чакаме резултати от проверка на европрокуратурата в редица топлофикации

Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в редица топлофикационни дружества в страната. Европейската прокуратура има своите планове и тя е компетентната, за да извърши проверката. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

"Ние като министерство и структурите, цялата информация, която е изискана е предоставена, оказваме активно съдействие. Освен това, считам че на този етап, тъй като тече такава активна проверка, не е редно да се правят каквито и да било коментари и интерпретации, още по-малко внушения. След като те приключат своята работа, резултатите ще бъдат взети и предприети при необходимост съответните мерки", обясни екоминистърът.

Карамфилова не е знаела за такава проверка, но е знаела, че е правена такава през 2021 г. от българската прокуратура.

"Проблемът, който на практика съществува, е идентифициран още от далечната 2017 г. Забелязва се, че има намаляване на коефициенти, които са представени от съответните оператори, което дава индикация за намаляване на емисиите на парниковите газове. Цялата информация е предоставена на нашата прокуратура", каза Росица Карамфилова.

По думите ѝ, всеки оператор трябва да има разрешително за емисии с парникови газове и план за мониторинг, който се издава от Изпълнителната агенция по околна среда. Освен това, когато операторът заяви, че примерно ще работи с въглища, той определя своите коефициенти по лабораторни анализи. Има акредитирана лаборатория, която ги подава. Следващият етап е, когато операторът изготвя доклад и има верификатори, които отново са под акредитация.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14