Новини

Бъбрекът страда тихо, без симптоми, докато заболяването не напредне

  09.03.2023 14:25  
Бъбрекът страда тихо, без симптоми, докато заболяването не напредне

Днес, 09.03.2023 г., се проведе медийно събитие на тема „Бъбрекът страда тихо“. Срещата се организира от AstraZeneca България по повод Световния ден на бъбреците – 9 март. Във фокуса на срещата бе хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ), което засяга над 850 млн. души в света и около 700 хил. българи. В Европа пациентите са приблизително 100 млн., а други 300 млн. са изложени на риск от развитие на ХБЗ.
„Хроничното бъбречно заболяване е тихата епидемия в Европа“, коментира Ивайло Василев, Бизнес Юнит Директор Биофармация AstraZeneca България.
Той представи данни от проучване на Economist Impact , реализирано с подкрепата на AstraZeneca, според което един от всеки десети възрастен в Европа страда от болестта. Прогнозата е, че ХБЗ ще нараства поради две причини – застаряващото население и нарастващо разпространение на рискови фактори като диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.
„Ако болестта не се открие навреме и не се управлява адекватно, разходите за здравната система сe увеличават“, каза още Василев.
ХБЗ е едно от най-скъпоструващите заболявания за европейската здравна система, за което разходите годишно възлизат на около 140 млрд. евро. Една от основните причини за късното откриване на ХБЗ е свързана с ниска информираност и липса на обучение за ХБЗ в обществото, дори и сред пациентите от рисковите групи и сред общопрактикуващите лекари.
Проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология (БДН) и началник на Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение към УМБАЛ „Александровска“ припомни, че ХБЗ е състояние, свързано с постепенна загуба на бъбречната функция. То води до увреждане на бъбреците и до намаляване на способността им филтрират отпадните продукти от кръвта. Нелекувано, бъбречното заболяване може да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност. Терминът бъбречна недостатъчност означава, че бъбреците са загубили по-голямата част от способността си да функционират – останала е по-малко от 15% от нормалната бъбречна функция. Проф. Паскалев добави, че бъбречната недостатъчност изисква диализа или бъбречна трансплантация за поддържане на живота. Ранното откриване и лечение могат да предотвратят влошаването на ХБЗ.
Проф. Паскалев поясни, че диабетът и високото кръвно налягане са най-честите причини за развитие на ХБЗ. Затова е наложително хората с диабет и високо кръвно налягане, както и тези със сърдечносъдови заболявания или затлъстяване, редовно да проследяват бъбречната си функция. За проследяване на бъбречната функция се използват два основни теста - кръвен тест за серумен креатинин и уринен тест за наличие на албумин в урината.
„Ако имате хронично бъбречно заболяване, можете да предприемете стъпки, за да предпазите бъбреците си от задълбочаване на увредата. Колкото по-рано научите за болестта, толкова по-добре. Консултирайте се поне веднъж в годината с лекар нефролог“, каза проф. Паскалев.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14