Новини

Нефролог: Над 12% от българите са с болни бъбреци

  09.03.2023 18:42  
Нефролог: Над 12% от българите са с болни бъбреци
  google

В България над 12% от хората имат заболяване на бъбреците. Това съобщи проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология, цитиран от БНР.

Бъбречното заболяване в ранен стадий може да протича без симптоми и затова е нужен скрининг на хората, които са в риск. Един на всеки десет души е с увреждане на бъбреците, като при хората над 60 години заболяването се среща с по-голяма честота, уточни медикът.

Проф. Емил Паскалев изтъкна, че бъбреците филтрират отпадните продукти в кръвта и това прави заболяването значимо.

"Хроничното бъбречно заболяване е състояние, което е свързано с постепенна загуба на бъбречната функция във времето. Води до увреждане на бъбреците и до намаляване на способността им да поддържат организма здрав, като филтрират отпадните продукти от кръвта. Ако бъбречното заболяване се влоши, те могат да достигнат високи нива в кръвта и да причинят трайни усложнения", каза проф. Паскалев.

Намалената бъбречна функция води до други усложнения като високо кръвно налягане, анемия, намаляване на апетита, увреждане на нервите. Повишава се рискът от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове. Усеща се умора, проблеми с концентрацията, възможни са мускулни крампи, уточни нефрологът.

Ранната диагностика предотвратява усложненията, подчерта проф. Емил Паскалев. Необходимите изследвания, които трябва да се правят редовно, са кръвен тест за нивата на креатанин и тест за албумин в урината.

Неговите съвети са да се поддържа в норма кръвното налягане и холестерола, да имаме подходящ режим на хранене и добра физическа активност, както и спиране на тютюнопушенето и алкохола.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14