Новини Свят

Унгария и Сърбия преразглеждат отношенията си с Русия

  10.03.2023 10:19  
Унгария и Сърбия преразглеждат отношенията си с Русия

Унгария и Сърбия се готвят да преразгледат отношенията си с Русия, към която досега бяха благосклонни въпреки агресията ѝ срещу Украйна. На икономически форум в Будапеща унгарският премиер Виктор Орбан даде сигнал, че обмисля завой в политиката си.

“Поддържането на отношенията с Русия е в интерес на Унгария, особено поради зависимостта ѝ от руската енергия, но отношенията на Москва с Европа като цяло са толкова силно влошени от войната, че може и да не се възстановят. Следователно в областта на външната и икономическата политика на Унгария си струва сериозно да обмислим какви отношения искаме да изградим с Русия през следващите 10-15 години“, каза Орбан, цитиран агенция Блумбърг.

Сръбският президент Александър Вучич, който е близък съмишленик на Орбан, каза в интервю, че не може да се закълне да не налага санкции срещу Русия.

"Не се кълна, че няма да го направим [да говорим за налагане на санкции срещу Русия], защото би било безотговорно, но твърдостта на нашата позиция е такава, че досега не се е налагало да го правим", заяви Вучич в четвъртък в интервю за телевизионния канал Happy.

Вучич обясни продажбата на оръжия, които по обиколен път стигат до бойните полета в Украйна, с необходимостта от изхранване на народа. Той заяви, че Сърбия ще продължи да поддържа "коректни отношения" с Русия.
Президентът отбеляза, че Сърбия незабавно е определила в Съвета за сигурност на страната позицията си по конфликта в Украйна. "Ние [Сърбия] не налагаме санкции срещу Руската федерация и аз написах заключението на сръбския Съвет за сигурност, по всяка дума се консултирахме [помежду си], но аз ги написах сам, със собствената си ръка. Следяхме всяка дума и определяхме сръбската политика, за което понякога плащаме цена", подчерта Вучич.

След като Русия нападна Украйна, в обръщение към нацията след заседанието на Съвета за сигурност Вучич заяви, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да наложи санкции срещу Русия. Президентът заяви, че републиката временно е преустановила армейските и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. Той заяви, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски народи, изразява съжаление за случващото се в Източна Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев.

Съюзниците от ЕС и НАТО системно критикуват Орбан и Вучич за тяхната услужливост към Русия. През януари Унгария отказа да участва в доставката на оръжия за украинските въоръжени сили, позовавайки се на опасения за сигурността. Орбан миналия септември призова за премахване на санкциите срещу Русия. Към Вучич пък бяха отправени нееднократно призиви да се придържа към общата европейска политика на санкции срещу режима на Путин, ако иска да продължи преговорите си за присъединяване на Сърбия към ЕС.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14