Новини

Илияна Йотова: Този път залогът на изборите е много голям

  10.03.2023 20:27  
Илияна Йотова: Този път залогът на изборите е много голям

Това е една от най-славните страници на българската история, каза в предаването "Още от деня" по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Би ми се искало и днес да има такива примери, с които името на България да бъде споменавано, добави тя.

Тя призова у нас да се създаде музей, който да разказва за спасяването на българските евреи.

В последните години сякаш стана луксозно да се говори за човешки права. Табуто на тези права беше нарушено от войната в Украйна. Говорим за брутална, агресивна война, която носи много жертви. Затова са важни уроците от войната. Трябва да направим така, че тези уроци да бъдат пренесени и премислени за всяко едно поколение, заяви Йотова.

В отговор на въпрос тя посочи, че тя и екипът ѝ се опитват ежеседмично да подържат връзка с българите в Украйна, но отбеляза, че това невинаги е възможно.

Част от тях и в момента са под окупация, там са руските войски. Условията, в които живеят в момента, са много тежки. Когато ги питаме дали искат да дойдат в България, казват че не искат, казват: "Това е нашата родина, искаме да останем тук и да се борим", разкри вицепрезидентът.

По думите ѝ служебното правителство изпълнява стриктно решението на Народното събрание за военна помощ за Украйна. Напълно споделям и подкрепям мнението на президента, че не можем да останем без никаква защита, не можем да оставим армията си без нищо. По тази тема вярвам повече на президента Радев, отколкото на някои политици, каза Илияна Йотова.

Тя коментира и очакванията си за предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Притеснява ме, че от началото на тази кампания се говори повече за това кой ше бъде първи. Никой не говори за това как ще изглежда следващото правителство. Да не стане така, че пак президентската институцияа да се окаже виновна за това, че няма кабинет, коментира Йотова.

Този път залогът е много голям. 24 месеца да живеем в политическа нестабилност - това и най-развитата държава не може да си го позволи, подчерта вицепрезидентът.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14