Шоу

Откриха 27-ото издание на София Филм Фест

  17.03.2023 16:33  
Откриха 27-ото издание на София Филм Фест

Започна "София Филм Фест". 27-ото издание бе открито официално в Зала 1 на НДК. Прожекциите в предварителната програма стартираха още на 10 март в Дома на киното и Чешкия център.
Фестивалната програма в София ще продължи до 9 април. Авторите на селектираните творби ще ги представят лично пред българската публика в киносалоните на столицата. Поканени са и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Едно от посланията на „София Филм Фест“ тази година е свързано със „зелената идея“ и грижата за климатичните промени.

Ето как Стефан Китанов приветства зрители и гости:
"Фестивал на събирането. Чрез Киното. Слоганът е Reconnect. Да се свържем отново. Бяхме разделени. Раздели ни пандемията. Почти три години имахме проблеми да съпреживяваме киното в киносалоните по естествения начин на топла среща между филм, автор и публика. Това вече е възможно и ние се свързваме отново / Reconnect-ваме се. Но продължаваме да сме разделени. Разделя ни политиката, разделя ни позицията за войната, разделя ни позицията за Твореца или Администратора в театъра, разделя ни позицията за Природата и за още много неща. Не можем да бъдем неутрални. Трябва да заявим позиция. Да бъдем страна. Аз съм на страната на нападнатия – Украйна, на страната на Твореца – Морфов, на страната на Природата, на страната на науката и цивилизацията. Аз имам позиция! Имай позиция и ти!“

Откриващият филм бе на Фолкер Шльондорф "Повелителят на горите“ в зала 1 на НДК. Ретроспектива на режисьора може да се види в Гьоте-институт, София. Още ретроспективи – на Милчо Манчевски, на Зденек Сверак, Международен конкурс, Балкански конкурс, за документални филми, програма „Екстрийм“, „СФФ тийн“, както и още много разнообразни събития очакват зрителите на най-големия кинофорум у нас.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14