Свят

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин

  18.03.2023 07:38  
Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения за извършване на военни престъпления в Украйна. Кремъл определи заповедта като възмутителна, но лишена от значение по отношение на Русия, която не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд. Бившият президент Медведев сравни заповедта с цитирам, тоалетна хартия. Евросъюзът и Киев я приветстваха като важно решение за международното правосъдие и народа на Украйна.

Руският лидер е търсен за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от окупирани територии на Украйна в Руската федерация. По същите обвинения трибуналът в Хага издаде и заповед за арест на Мария Алексеевна Лвова-Белова, която е пълномощник по правата на децата към руски президент.

"Съдиите разгледаха информацията и доказателствата, представени от прокурора Карим Хан и установиха, че са налице достоверни данни за обвинение срещу тези лица за предполагаеми престъпления. Международният наказателен съд върши своята част от работата. Съдиите издадоха заповеди за арести. Изпълнението им зависи от международното сътрудничество", заяви Пьотър Хофмански - председател на Международния наказателен съд.

Международният наказателен съд за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид е основан през 2002 г. В него членуват 123 държави, бюджетът му за тази година е 170 милиона евро. В момента в ход са 17 разследвания. Случаите обхващат Украйна, африкански държави като Уганда, Демократична република Конго и Кения, Венецуела в Южна Америка, но и Мианма и Филипините в Азия.

Русия подписа Римския статут през 2000 година, но не го ратифицира за да стане член на трибунала. В последствие Москва оттегли подписа си през 2016 г.

"Самата формулировка е възмутителна и неприемлива. Русия, като много други страни, не признава юрисдикцията на този съд. Следователно всяко подобно решение е нищожно и невалидно за Руската федерация от правна гледна точка. Това е всичко, които искам и мога да кажа за това решение", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Песков не коментира въпрос дали Путин се страхува да посети държава, която признава Международния наказателен съд.

На 16 февруари в Кремъл Мария Лвова Белова информира държавния глава, че е осиновила дете от Мариупол - украинският град станал един от символите на войната при превземането му от руската армия през пролетта на миналата година. Днес Белова заяви, че заповедта от Хага потвърждава нейната работа в помощ на децата в нейната страна.

Киев приветства заповедта за арест на Путин. "Това е само началото", написа в Телеграм шефът на президентската администрация Андрей Йермак. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отбеляза, че заповедта за арест "променя света".

"Колелото на правосъдието се върти", отбеляза в Туитър външният министър Дмитро Кулеба. Украинската прокуратура приветства решението на Хага като "историческо" и отбеляза, че международните лидери ще си помислят три пъти преди да стиснат ръката на Путин. В понеделник в Москва пристига китайският президент Си Дзинпин.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14