Свят

Американски дронове отново летят над Черно море

  18.03.2023 07:53  
Американски дронове отново летят над Черно море
  google

Съединените щати възобновиха полетите на дронове за наблюдение над региона на Черно море след прехващането на американски безпилотен самолет от руски изтребител във вторник, което доведе до свалянето му, съобщиха двама американски официални представители, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk извърши мисия в региона в петък, посочиха те, като добавиха, че това е първият подобен полет с дрон след инцидента във вторник. Представители на Пентагона многократно подчертаха тази седмица, че инцидентът няма да спре Вашингтон да изпълнява подобни мисии.

Свалянето на американски безпилотен самолет MQ-9 във вторник беше първият пряк американско-руски инцидент от началото на войната в Украйна, влошавайки и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва, тъй като и двете страни публично обмениха вина.

САЩ са променили маршрутите на полетите на дроновете Global Hawk след инцидента с безпилотния апарат Reaper, става ясно от данни на портала Flightradar24 , съобщава РИА Новости.

Тези дронове редовно излитат от база в Сицилия на разузнавателни мисии в района на Черно море. Досега те са прелитали на около 80-100 километра от Крим, този път разстоянието е било 150 километра, допълва руската агенция.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14