Икономика

Надзорният съвет на ЕЦБ се събра извънредно заради банковата криза

  18.03.2023 08:14  
Надзорният съвет на ЕЦБ се събра извънредно заради банковата криза
  google

Европейската централна банка (ЕЦБ) свика извънредно заседание на Надзорния си съвет, на което се обсъждат напрежението и уязвимостите в банковия сектор в еврозоната след разпродажба на банкови акции напоследък. Новината съобщи „Ройтерс”, цитирайки говорител на институцията.

Акциите на редица банки се сринаха през изминалата седмица, изплашени първо от колапса на калифорнийската стартъп банка Silicon Valley Bank (SVB) в САЩ, а след това - и от разпродажбата на книжа на „Credit Suisse”. Вторият казус приключи, едва след като Централната банка на Швейцария (SNB) предостави спасителна линия от 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара).

„Надзорният съвет се събира с цел запознаване на членовете му с актуална информация в банковия сектор", посочи говорителят.

Събирането последва подобна среща по-рано тази седмица и идва, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък. Представител, запознат с разговорите, каза, че целта на срещата е да се обърне внимание върху ликвидността в банковия сектор на еврозоната и да се следи за всяка уязвимост, на която и да е банка. Той каза, че не е очаквал ЕЦБ незабавно да предприеме някакви действия в резултат на това.

Акциите на банките се възстановиха в четвъртък след предоставената подкрепа на „Credit Suisse” и продължиха да се покачват в петък въпреки повишаването на лихвите на ЕЦБ.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14