Спорт

САЩ спряха Джокович и за Мастърс турнира в Маями

  18.03.2023 10:39  
САЩ спряха Джокович и за Мастърс турнира в Маями

Новак Джокович няма да играе и на Мастърс турнира в Маями от 23 март, след като тази нощ (наше време) научи решението на властите в Щатите. А то е, че няма да има допуснато изключение за негово влизане в страната.

Сръбският №1 в тениса не играе в Индиън Уелс, Калифорния, където в заключителна фаза е първият Мастърс за годината. Джокович не може да получи виза за САЩ според все още действащата забрана за лица, които не са ваксинирани срещу ковид.

Още по-неприятно и, донякъде, куриозно е, че този запор пада на 11 май, но... твърде късно за Ноле да играе на двете надпревари от сериите ATP 1000.

Надеждите му бяха, че може да опита да влезе в САЩ дори с кораб, както и на изключение, дадено от щата Флорида, където е вторият Мастърс. Там правилата за ваксинационен статут са по-гъвкави, но и в този щат не допускат сърбина.

"За огромно съжаление, не успяхме да променим нищо - коментира новината Джеймс Блейк, турнирен директор в Маями. - Това е лоша вест, много искахме Новак да играе тук, той е печелил титлата шест пъти, а и е актуалният номер едно в света. Но решението не е в нашите ръце."

Така той ще се върне на корта най-рано на 9 април, когато започва надпреварата също от сериите Мастърс, в Монте Карло. С него стартира и сезонът на клей, който ще намери кулминацията си на "Ролан Гарос".

Но дотогава сърбинът вече може да не е №1 в ранглистата. Двата пропуснати турнира в Щатите този месец дадоха отлична възможност на Карлос Алкарас да го мине в нея. В неделя рано сутринта наше време 19-годишната сензация играе полуфинал срещу Яник Синер в Индиън Уелс, като ще бъде №1, ако спечели титлата там.

Ако не го направи, точките му вече са достатъчно близо до тези на Новак (около 200 разлика), но ще му трябва да защитити титлата си от 2022-ра на следващия Мастърс в Маями, за да стъпи на върха.

Джокович гледа към годишен Голям шлем, непостиган от времената на Род Лейвър в мъжкия тенис, след като спечели Australian open, фаворит е на "Уимбълдън" и ще има право да играе на US Open през есента, където също е основен претендент.

Най-трудното от четирите препятствие ще е именно на червено в Париж, където има неоспорим крал - Рафа Надал.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14