Свят

Призив към Афганистан: Върнете момичетата на училище

  21.03.2023 21:09  
Призив към Афганистан: Върнете момичетата на училище

Със започването на новата учебна година в Афганистан се засилват призивите към управляващите талибани да позволят на милиони момичета в страната отново да могат да се обучават след основно образование, предаде ДПА.

Момичетата в Афганистан са лишени от възможността за средно образование за втора поредна година.

След като талибаните се върнаха на власт през август 2021 г., Афганистан стана единствената страна в света, отказваща образование на жените.

Първоначално талибаните забраниха на момичетата да посещават училище след шести клас. През декември миналата година университетското образование за жените беше прекратено до второ нареждане.

В отделни поздравителни послания по случай персийската Нова година бивши афганистански политици, агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ и американският специален пратеник за Афганистан подчертаха важността на образованието за страната.

"С началото на персийската Нова година желая действащото ислямско правителство да отвори вратите на училищата и университетите за момичетата и да осигури основата за завръщането на жените на работа", каза бившият афганистански президент Хамид Карзай.

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Томас Уест заяви, че участието на момичетата и жените в обществото ще даде по-светло бъдеще на страната.

Вчера Катар беше домакин на среща с участието на талибанския министър на образованието, съсредоточена върху бъдещето на образованието в Афганистан.

В изявление на катарското външно министерство не се споменаваше талибаните да са обещали отново да отворят училищата и университетите за момичетата и жените в скоро време, предаде БТА.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14