Новини Свят

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

  25.03.2023 20:55  
Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

Москва и Минск са се договорили да бъде разположено тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Това съобщи руският президент Владимир Путин в ТВ интервю за журналиста Павел Зарубин от канала "Россия 24".

Държавният глава уточни, че строителството на хранилището ще бъде приключено до 1 юли. Според Путин разполагането на такъв тип оръжие няма да наруши задълженията по руско-американския договор СТАРТ за ограничаване на стратегическите оръжия.

По думите му поводът за тази стъпка е заявеното намерение на Великобритания да достави в Украйна боеприпаси с обеднен уран. Освен това Путин добави, че Беларус "отдавна иска да разположи руски ядрени оръжия на своя територия".

Във вторник британският зам.-министър на отбраната Анабел Голди заяви, че освен танковете Challenger 2 Лондон ще прехвърли на въоръжените сили на Украйна боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Путин днес предупреди, че Русия ще отговори на подобни доставки по съответния начин.

"Русия има с какво да отговори на евентуалното използване на боеприпаси с обеднен уран от Украйна", заяви президентът на Руската федерация пред "Россия 24".


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14