Автомобили Новини

Как да изберем правилните резервни части?

  28.03.2023 17:43  
авточасти втора ръка

Много от собствениците на автомобили или не могат самостоятелно да изберат нужните части, или им е по-лесно да се водят само от препоръките на сервизния майстор или доверения търговец. Най-добрият начин за получаване на правилните резервни авточасти е самостоятелният избор и по-долу от Bazar.bg ще дадат някои съвети в тази посока.

Защо е важно да купуваме висококачествени втора ръка резервни авточасти?

Използването на качествени употребявани компоненти осигурява безпроблемна функционалност на автомобила. Това е отлична алтернатива на новите аналози, които са значително по-скъпи и не винаги толкова качествени. Препоръките са да се използват демонтираните и здрави компоненти от необратимо повредените коли. Подобни продукти са с качеството на оригиналите, но с намален експлоатационен ресурс. Получавате пълна съвместимост, когато изборът е направен спрямо марката, модела и годината на производство на автомобила.

Особено предпочитани са авточасти втора ръка при желание за постигне на оптимално ценово съотношение и качество. Когато се направи по-прецизен и внимателен избор, може да попаднете на изключително стойностни продукти, които са с огромен оставащ потенциал за експлоатация. 

Пазаруването на използвани продукти е относително добър избор, когато търсенето е за автомобил на над 10 години. В подобни случаи, обикновено нови аналози липсват, поради прекратеното им производство и това е най-добрата алтернатива.

Как да определим най-подходящите резервни авточасти?

При подбора, важно е да сте сигурни, че купувате съвместими с превозното средство части. За това е необходимо да знаете информация, като марка, модел, година на производство и тип на двигател: бензинов или дизелов. Правилният избор гарантира лесен монтаж на компонента, както и възвръщаемост на пълната и дълготрайна функционалност на колата.

Съществуват няколко вида резервни авточасти, от които можете да направите и своя избор:

  • нови ОЕМ (производител на оригинално оборудване или Original Equipment Manufacturer) части – това са оригиналните компоненти, пуснати от компанията производител на превозното средство. Предимно се използват в оторизираните от съответния бранд сервизи и са най-скъпи, но и най-качествени. Задължително получавате гаранция при покупката;

  • нови компоненти от вторичния пазар – можете да получите качествени и малко по-евтини части, но под друга марка, която да е партньор на компанията производител. Подобни продукти са със същото качество, като ОЕМ, но са партиди, разпространявани от партньорската компания на автопроизводителя. Препоръчително е преди това да направите собствено проучване и нагласите за качеството на предлаганите продукти от страна на предишните клиенти на съответния търговец;

  • резервни авточасти втора употреба – ако все пак искате да използвате оригинални компоненти, но да не са нови, употребяваните варианти са най-подходящи. Те са със същото качество, като новите ОЕМ модели, но са вече с по-малък експлоатационен ресурс. Дори вече има специализирани онлайн магазин, които предварително тестват тези продукти и ги предлагат с гаранция.

Новите или употребяваните са по-подходящи?

Някои специалисти съветват да купувате нави ОЕМ видове, когато е необходимо да се сменя повредена резервна авточаст на труднодостъпно място. Това значително оскъпява ремонта и ако трябва да се прави често, евтината покупка с времето ще ви излезе скъпа.

Използването на втора ръка резервни авточасти е удачен вариант, когато не са пряко свързани с безопасността ви на пътя и управлението на превозното средство. Купувайте такива продукти, когато са лесни за смяна и имате нужната компетенция да го правите самостоятелно. Подходящи са и в случаите, когато са компоненти, които не се виждат отвън и нямат връзка с интериора и екстериора на автомобила. 

Така имате възможност най-добре да оптимизирате и балансирате разходите си по поддръжката на колата.

Кои са нещата, които трябва да имаме предвид, за да изберем правилните авточасти?

За да сте сигурни, че купувате правилните резервни автокомпоненти, трябва да се ръководите по техните кодове. Някои от тях имат фабрични номера и са щамповани върху корпуса. Вероятно понякога ще се наложи да избършете външното замърсяване, за да откриете съответната комбинация. По нея е възможно намирането на точно същата част, която е 100% съвместима.

Друг вариант е да прибегнете до употребата на идентификационния номер на автомобила (VIN (Vehicle Identification Number)). Съществуват онлайн ресурси, позволяващи намиране на нужните автокомпоненти по VIN-номера на автомобила. Той се намира гравиран върху предната преграда, разделяща двигателното пространство от купето. Потърсете го и на дъното на багажника или на някоя от вратите от вътрешната страна.

Третият и последен начин е да свалите повредените резервни авточасти и директно да ги занесете в магазина или да ги сравните с наличните онлайн. Познаването на характеристиките ще помогне на консултанта да ви препоръча точно същите части.

Откъде е препоръчително да пазаруваме авточасти?

Съществуват различни места, откъдето могат да се купят нови и качествени резервни автокомпоненти. От Bazar.bg смятат, че сред предпочитаните са онлайн каталозите, автокъщите, когато става дума за покупка на употребявани части, и складовете на оторизираните фирми. В последния случай има голяма вероятност покупката да е на доставни цени, които са и най-евтините.

Местата, където се предлагат нови и втора ръка, са популярните сайтове за обяви. Там хора от цялата страна предлагат своите запазени, но употребявани компоненти. На подобно място се качват реални снимки на състоянието на продукта, което позволява да направите първоначална базова оценка. Разбира се, когато пазарувате от подобни места, е важно доставката да е с наложен платеж, за да имате опция да направите връщане при необходимост.

Специализираните форуми са други подходящи места, откъдето да направите търсене, да попитате за компетентно мнение и дори да направите поръчка от свой колега. Сайтовете за обяви и форумите в повечето случаи са предпочитани за пазаруване, когато сте се насочили към продуктите втора употреба.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14