Икономика

По-евтин газ през април и май прогнозира Булгаргаз

  29.03.2023 13:50  
По-евтин газ през април и май прогнозира Булгаргаз
  google

„Булгаргаз“ ЕАД прогнозира цената на природния газ за месец април да е около 98 лв./MWh, или с приблизително 5% по-ниска от първоначално внесеното от дружеството предложение на 13 март за 103,8 лв/MWh.

Окончателното предложение на дружеството ще бъде внесено на 1 април, съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По думите ѝ, към днешна дата, цената на природния газ за месец май, се очертава да е около 88 лв./MWh.

 

Според Златева продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

По-ниската цена на синьото гориво би се отразила и на сметките за парно, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия в зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли", каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че доставките на природен газ до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен.

„Няма притеснения с доставките на природен газ за тази година, необходимите количества за нашите клиенти са осигурени и гарантирани“, заяви Деница Златева.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14