Икономика

Експерт: Не пазарувайте храни по Фейсбук, там трудно може да се контролира качеството

  29.03.2023 15:35  
Експерт: Не пазарувайте храни по Фейсбук, там трудно може да се контролира качеството
  google

Всички хранителни стоки и продукти, които влизат в България, са безопасни. Това каза в студиото на ТВ Европа д-р Кремена Стоева от дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Яйцата, агнешкото месо, пшеницата и слънчогледа минават през проверки от Агенцията, увери Кремена Стоева. Когато стоката влиза през граничен пункт у нас, се проверява цялата документация, и, ако е необходимо се взимат и лабораторни проби от продукцията, каза тя.

Нарушение на европейското и национално законодателство е да няма етикет на български език на някои стоки от трети страни, категорична е д-р Стоева. Предстоят проверки на обектите, за които имаме сигнали, че предлагат стоки без необходимото етикетиране на български език.

Търговията от разстояние нашумява все повече, затова и българското законодателство беше адаптирано към този вид търговия. Когато българските граждани пазаруват хранителни продукти по интернет, нека проверяват дали въпросните сайтове са регистрирани, призова Кремена Стоева. Проверката може да се направи в администриран от БАБХ регистър на търговците, които могат да реализират храни онлайн.

Агенцията е отговорна да следи и незаконните и нерегистрирани търговци на хранителни стоки, защото безопасността трябва да бъде гарантирана, обясни експертът. Фейсбук е място, в което трудно може да се осъществи контрол над качеството на стоките, защото там продават основно физически лица и не би трябвало да пазаруваме храни там, каза още Кремена Стоева.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14