Новини Свят

Русия обяви Унгария за неприятелска държава

  30.03.2023 14:35  
Русия обяви Унгария за неприятелска държава

Русия призна загубата на последния си "съюзник" в Европейския съюз, който неотклонно бавеше или блокираше санкциите срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Унгария, която продължава да купува руски газ и получава руски петрол по тръбопровода "Дружба", е включена в списъка на "неприятелските държави", съобщи посланикът на Русия в Будапеща Евгений Станиславов.

"Унгария се присъедини към всички антируски санкционни пакети на Брюксел и е принудена стриктно да ги спазва. Ето защо тя е категоризирана като неприятелска към Русия страна, срещу която могат да бъдат приложени нашите ответни мерки", каза Станиславов в интервю за РИА Новости.

По думите му руско-унгарското сътрудничество е все повече под натиска на санкциите, включително в сферата на икономиката, политиката и културата.

"Но ние оставаме оптимисти и дори на този фон продължаваме (...) да поддържаме отворени каналите за диалог", допълни Станиславов.

Унгария, която е 80% зависима от руския газ, през януари поиска от санкционния списък да бъдат извадени 9 руснаци, сред които милиардерите Алишер Усманов, Петр Авен и Виктор Рашников, а през февруари блокира съвместно изявление на страните от ЕС относно заповедта на Международния наказателен съд за арест на руския президент Владимир Путин.

През март обаче премиерът Виктор Орбан каза, че Унгария вероятно ще трябва да преразгледа отношенията си с Русия поради "геополитически реалности".

"Разбирам необходимостта от възстановяване на руско-европейските отношения след войната, но това е далеч от реалността. (...) Ето защо Унгария трябва внимателно да помисли какви отношения можем да установим и поддържаме с Русия в областта на външната политика и икономиката през следващите 10-15 години", каза Орбан.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14