Свят

Великобритания се присъединява към Транстихоокеанското партньорство

  31.03.2023 12:38  
Великобритания се присъединява към Транстихоокеанското партньорство

Великобритания ще се присъедини към транстихоокеански търговски пакт с 11 държави, който включва също Япония и Австралия, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че страната се стреми към задълбочаване на връзките в региона и изграждане на глобални търговски отношения след излизането си от Европейския съюз.

Премиерът Риши Сунак заяви, че Великобритания се е съгласила да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), което е най-голямата търговска сделка след Брекзит.

"Присъединяването към търговския блок CPTPP поставя Обединеното кралство в центъра на динамична и разрастваща се група от тихоокеански икономики", посочи Сунак и допълни, че споразумението показва "реалните икономически ползи от нашите свободи след Брекзит".

Великобритания иска да изгради глобални търговски връзки след излизането си от ЕС през 2020 г. и е съсредоточена към географски отдалечени, но бързо развиващи се икономики.

Страната задълбочава връзките си в Индо-Тихоокеанския регион на фона на възприемането на Китай като "предизвикателство, определящо епохата".

Други членове на CPTPP са Бруней, Канада, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Великобритания е първият нов член, който се присъединява към групата.

Членството ще допълни съществуващите двустранни споразумения за свободна търговия (ССТ), които Великобритания има с повечето от страните членки, и ще даде на бизнеса допълнителни възможности за условията, при които могат да търгуват.

Очаква се общото въздействие на търговската сделка да бъде скромно. Великобритания твърди, че сделката, която ще намали митата върху автомобилите, спиртни напитките и млечните продукти, ще даде тласък на икономиката с 1,8 милиарда паунда годишно в дългосрочен план - цифра, която може да нарасне, след като към пакта се присъединят повече държави.

"Прогнозите са, че Тихоокеанският регион ще расте два пъти по-бързо от Европа, така че бизнесът в Обединеното кралство трябва да помисли за своето регионално присъствие там", заяви Сали Джоунс, партньор по търговска политика и стратегия в EY.

Великобритания постигна нови търговски споразумения след Брекзит с Австралия и Нова Зеландия, а също договори споразумение за свободна търговия с Япония през 2020 г. Освен това води преговори с Канада и Мексико за нови ССТ.

Министърът на икономиката на Япония Шигеюки Гото заяви, че присъединяването на Великобритания към пакта е от "голямо значение" за по-нататъшното насърчаване на свободната търговия, отворените и конкурентни пазари, както и за икономическата интеграция отвъд Тихоокеанския регион.

Япония председателства преговорите за присъединяване на Великобритания към пакта.

По отношение на други икономики, които са кандидатствали за членство, като Китай и Тайван, Гото посочи, че Япония ще трябва да разгледа внимателно дали те са "напълно готови да отговорят на високите стандарти" на търговския пакт.

Еквадор, Коста Рика и Уругвай също са подали молби за членство.

Япония поиска от САЩ да се върнат към Транстихоокеанския търговски пакт, след като през 2017 г. Вашингтон официално се оттегли от търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство - предшественика на CPTPP.

Източник: Ройтерс


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14