Новини

Европрокуратурата разследва ремонта в центъра на София

  31.03.2023 16:47  
Европрокуратурата разследва ремонта в центъра на София

Европейската прокуратура (EPPO) извършва обиски в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета. Това съобщи официално институцията.

Операцията е с кодово наименование „Пътят на жълтите павета“ и е свързана със съмнения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Има подозрения и за възможна корупция, като щетите са изчислени на поне 3 милиона евро.

Претърсванията и издирвателните действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства.

Европейската прокуратура се е самосезирала за казуса със жълтите павета от медиите. Разследването е започнато през есента на 2022 г. Обект на проверка от европрокурорите са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първият договор за възстановяване на централната част на София (включително булевард „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“).  Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие.  Като мотив е посочено несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязано е, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия.  Новият изпълнител иска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 млн. лв.) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство.  Тази сума засега не е изплатена.

Изготвената от МРРБ техническа експертиза установява, че паветата са лошо положени и има и напуквания.

Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на европейската прокуратура.

Според разследването изпълнителите са представили фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14