Икономика

Европрокуратурата извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с еврофондове

  31.03.2023 17:53  
Европрокуратурата извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с еврофондове

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с европейските фондове за реставрацията на историческия център на града, в т.ч. и знаменитите жълти павета, съобщават от прокуратурата. Щетите възлизат на поне 3 млн. евро. 

Според твърденията в разследването с кодовото име "Жълт паваж", става дума за злоупотреба със средства, отпуснати на Столична община за обновяване на стария град по линия на  Европейския фонд за регионално развитие, както и за възможна корупция. 

Европейската прокуратура започна разследването през есента на 2022 г. въз основа на медийни публикации. В нейния обсег са договорите, подписани между Столична община и две търговски дружества след процедурите за възлагане на обществени поръчки. 

Разследването показва, че първият договор е подписан през 2018 г. за реставрацията на централната част на София, в т.ч.  на бул. "Цар Освободител" и площад "Народно събрание". Две години по-късно обаче, когато няколко плащания вече са направени, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Като причина се посочва липсата на съответствие между условията в договора и инвестиционния проект. 

Било е отбелязано също така, че строителните дейности биха могли да навредят на построения през 1907 г. Военен клуб, който има историческа стойност. Въпреки това, около 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без да се удържат неустойки. 

След изтичането на договора, общината подписва ново споразумение с нов изпълнител при същите условия. Последният е поискал да му бъдат изплатени авансово около 750 хиляди евро за реставрацията на жълтите павета. Сумата обаче не е платена до този момент заради проверките.  

Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около площад "Александър Невски" от градския център на София се извършват от декември миналата година от МВР, Агенцията за държавен финансов контрол и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура, съобщиха междувременно от Столичната община. 

Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от общината са били изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 и 2022 г. и строителна документация.

Столичната община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканите документи.


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14