Анализи

Борисов смята, че президентът Румен Радев не иска да има правителство

  31.03.2023 18:53  
 Борисов смята, че президентът Румен Радев не иска да има правителство

Служебното правителство наблюдава кой взима превес преди изборите, а целта е да няма правителство.Такава теза изказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в последното си предизборно интервю за БиТиВи. Коментарът му беше по повод започналите обиски на европейската прокуратура на адреси в София във връзка с разследване на евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително пренареждането на емблематичните жълти павета, ремонта на площад "Александър Невски" и бул. "Цар Освободител".

Борисов сравни акцията с аферата "Костинброд" от 2013 г, когато в деня за размисъл Мая Манолова (тогава кандидат за депутат от БСП) подава сигнал и ДАНС с участието на прокуратурата извършва проверка на печатница в Костинброд заради съмнение за изборни измами. Според лидера на ГЕРБ днешното влизане на европрокуратурата "е тенденциозно и обслужва Радев".

"До понеделник щеше ли да се промени нещо? Това не е ли намеса в изборите?", попита Борисов като добави, че разликата била, че се случва не в събота, а в петък вечер. Борисов изказа и друга теза - че "(Иван) Шишков и (Иван) Демерджиев бият по ГЕРБ, а Росица Велкова и енергийният министър (Росен Христов, бел.авт) бият по ПП-тата. Служебното правителство наблюдава кой взима превес, целта е да няма правителство. Сега ще ни нападнат, ние ще им върнем. И това не само, че не ни сближава, а разделя партиите и прави невъзможно създаването на правителство", смята лидерът на ГЕРБ. И намекна, че нищо от това не е случайно.

Това е първата по-сериозна критика към държавния глава, която Борисов отправя по време на кампанията. До момента лидерът на ГЕРБ се въздържаше от остри думи към президента и създаваше впечатление за намаляване на напрежението в отношенията, които бяха влошени след като Радев оттегли доверието си към последното правителство на Борисов през 2020 г.

Борисов продължи с критиките към служебния кабинет: "Тези хора са избирани да управляват от народа, да правят правителство. Президентът Радев е избран да е президент, не да прави правителство и да взима реактори. Може да се произнесе, да има вето, да каже, че нещо е грешно". По думите му редовно правителство трябва да управлява до следващото, а не служебно и че би подкрепил генерална промяна, свързана с премахване на опцията за служебни кабинети, каквато идея наскоро лансираха "Продължаваме промяната - Демократична България".


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14