Анализи

Днес се провежда безплатен скриниг на хронични белодробни заболявания

  01.04.2023 11:00  
Днес се провежда безплатен скриниг на хронични белодробни заболявания

Кампания за скрининг на хронични белодробни заболявания започва от понеделник университетската болница „Св. Иван Рилски“ в столицата. На спирката на градския транспорт пред лечебното заведение до сряда сутрин от 8 до 11 часа в специално разпъната шатра, брандирана с логото на болницата, студенти по медицина и лекари ще тестват всеки желаещ. Мобилният пункт цели повишаване на информираността на хората по отношение на белодробните заболявания, каза за "Закуска на тревата" доц. Николай Янев от бронхологичното отделение, уточнява БНР.

"Изследването ще се извършва чрез мобилен спирометър. Спирометрията дава информация за това колко са здрави белите дробове и може да се използва за диагностициране и наблюдение на белодробните състояния. Добре е да се изследват и пушачите, и хората, които са прекарали Covid - 19. Това изследване при нас ще бъде само за възрастни пациенти, но не и за децата", уточни още доц. Янев за БНР.

Всички, които посетят мобилния пункт, както и всички преминаващи ще получат информация за вредите причинени от влиянието на вредните емисии в околната среда и тютюнопушенето върху белите дробове, както и съвети и препоръки от нашите лекари и специализанти.

Влиянието на вредните емисии във въздуха и тютюнопушенето са сред първите фактори, които причиняват белодробни заболявания. Въпреки че замърсителите във въздуха, често са невидими, те могат да окажат сериозно въздействие върху нашето здраве, включително белите дробове, сърцето и други органи и системи. Хроничната кашлица, също може да бъде симптом на някои състояния, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). За това съветът на нашите специалисти е веднъж годишно да бъде правен скрининг на белите дробове.

Кампанията стартира по повод предстоящия ден на здравето – 7 април. Нейната цел е да се повиши информираността на обществеността по отношение на рисковете, на които сме изложени от белодробните заболявания и необходимостта от провеждане на профилактични прегледи.

Според статистиката белодробните заболявания се нареждат на равно със сърдечно-съдовите заболявания по причиняване на смърт.


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14