Новини

Шефът на ЦИК: Счупи ли се машина за гласуване, изборите продължават на хартия

  01.04.2023 16:24  
Шефът на ЦИК: Счупи ли се машина за гласуване, изборите продължават на хартия

Няма да има смяна на машини в изборния ден. Ако не може на място да се поправи техниката, избирателите ще продължат с гласуването чрез хартиени бюлетини. 

Това обясни шефът на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за бТВ.

По думите ѝ ЦИК е готова за провеждането на изборите.

Камелия Нейкова коментира какво трябва да се направи, ако бъде получен сигнал за взривно устройство в избирателна секция.

Министерството на вътрешните работи (МВР) имат разработена процедура за действие, когато има сигнал или някакво друго обстоятелство, свързано с предполагаем предмет с характеристики на взривно устройство. Всички секционни и регионални избирателни комисии са получили телефон от МВР, на който незабавно трябва да подават тази информация, информира Нейкова. Тя добави, че е получила уверение от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че лично той поема ангажимента да информира председателя на ЦИК за такива случаи.

По думите ѝ ако има сигнал за взривно устройство, председателят на секционната избирателна комисия (СИК) трябва да се обади на предоставения от МВР телефон, а полицията ще информира директно ЦИК за тези случаи.

МВР са предприели доста мерки, за да бъде спокоен изборният ден. Мисля, че няма да се наложи преустановяване на изборния процес и гласуването, коментира още Нейкова.

Председателят на ЦИК припомни, че видеонаблюдението ще започне в края на изборния ден, когато започне преброяването на бюлетините. Устройството се включва от председателя на СИК. Всяка една бюлетина няма да се показва непосредствено в екрана, но е много важно този член на СИК, който е определен да изважда една по една бюлетините от избирателната кутия, да я обръща към членовете на СИК и към устройството за видеонаблюдение, и към наблюдателите, посочи Нейкова.


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14