Свят

Вучич предупреди Косово

  01.04.2023 21:33  
Вучич предупреди Косово

Навлизането на Косовските сили за сигурност (КСС) в населената със сърби северна част на провинцията ще ескалира и ще опровергае всички постигнати преди това споразумения между Белград и Прищина, каза сръбският президент Александър Вучич.

Правителството на самопровъзгласилата се република Косово наскоро одобри „Отбранителна стратегия“, според която паравоенни СБК ще действат в целия регион. Съгласно по-ранни споразумения с посредничеството на ЕС специалните сили на косовската полиция нямат право да влизат в населените със сърби общини на север без специално разрешение, а за присъствието на KSF там е необходимо разрешение от командването на контингента на НАТО (KFOR). също се изисква.

"Не мисля, че това ще се случи толкова лесно. Това би означавало, че вече няма и следа от каквото и да е съгласие за каквото и да било. Това означава, че те искат само ескалация, конфликт и нищо друго и се надявам да не се стигне дотам", каза Вучич пред репортери в отговор на въпрос за навлизането на SBC в северната част на региона.

В същото време на 1 април, според Прищина, изтича споразумението, постигнато през ноември 2022 г. относно регистрационните табели, издадени от сръбските власти, и косовските сърби се опасяват, че местната полиция ще започне да конфискува автомобили. Представителят на Европейската външна служба Петер Стано каза по-рано, че споразумението, постигнато на 23 ноември миналата година между Белград и Прищина за използването на такива регистрационни табели, няма срок на валидност. Следващият кръг от преговори между страните на техническо ниво е насрочен за 4 април в Брюксел.

 


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14