Анализи

Как ще гласуваме този път? Изборът е на гласоподавателя - с бюлетина или с машина

  02.04.2023 08:20  
Как ще гласуваме този път? Изборът е на гласоподавателя - с бюлетина или с машина

На изборите днес гласоподавателят ще решава сам дали да упражни правото си на вот с хартиена бюлетина или с машина. Очакванията са, че връщането на хартиената бюлетина ще доведе до по-висока избирателна активност.

Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели, предвиждат последните поправки в Изборния кодекс, приети от 48-ото Народно събрание.

Машинен вот не може да бъде упражнен при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Освен това с машина не може да се гласува в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели, както и в случаите, в които ЦИК не е осигурила техническо лице, което да инсталира и поддържа техническите устройства за машинно гласуване.

Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Този, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина.

Този път вместо в кабини за гласуване, т.нар. тъмни стаички, ще гласуваме зад паравани.

В изборното помещение се поставят паравани за гласуване и прегради за гласуване с машини, така че да се осигури тайната на гласуването. Параваните и преградите трябва да осигуряват гласуването на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Пред изборното помещение и в параваните за гласуване се поставя табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване с преференция и че избирателят може да изрази своя вот само със знак "Х" или "V", поставен с химикал, пишещ със син цвят.

Освен това пред изборното помещение и в параваните за гласуване се поставя табло, на което с един и същи размер, вид и формат шрифт са изписани имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции.

 


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14