Шоу

Бен Афлек създаде филм за Майкъл Джордан и договора му с Найк

  14.04.2023 17:52  
 Бен Афлек създаде филм за Майкъл Джордан и договора му с Найк

Годината е 1984 г., Майкъл Джордан току-що е подписал договор с "Чикаго булс" и все още няма спечелена титла с отбора. Създателят на спортния гигант "Найк" обаче вижда потенциал в него. Филип Найт иска Джордан за рекламно лице на своята марка, въпреки че баскетболистът все още не е толкова популярен.

Джордан подписва договор с "Найк" и компанията създава емблематичните маратонки Air Jordan. Партньорството се осъществява с амбицията за 4 години да бъде реализирана печалба 3 млн. долара. Много скоро обаче Джордан започва да носи на компанията по 3 млн. долара на всеки 5 часа. Това се превръща в едно от най-успешните партньорства за всички времена. "Найк" продължават да печелят по 15 млн. на ден от продажбата на маратонките, а самият Джордан получава комисионна 150 млн. долара годишно.

Историята на това златно партньорство разказва Бен Афлек във филма "Въздушния" (Air), който вече може да гледате на кино. Освен че е режисьор на продукцията, Афлек застава и пред камерата. Той влиза в ролята на самия Фил Найт. В ролята на Джордан е младият актьор Дамян Делано, който участва във филмите Strictly for the Streets: Vol 1. и Prom Night Flex.

Главната роля във "Въздушния" е поверена на Мат Деймън, който е много добър приятел на Бен Афлек и двамата често работят заедно. Именно техният общ сценарий на филма "Добрият Уил Хънтинг" им носи "Оскар" през 1997 г. в категорията за най-добър оригинален сценарий. Във "Въздушния" Деймън влиза в ролята на Сони Вакаро - човекът, който убеждава Майкъл Джордан да подпише с "Найк".

За да осъществи филма обаче, Бен Афлек е трябвало да се съобрази с две условия от страна на Джордан. Първото е било Виола Дейвис да изиграе ролята на Долорес Джордан - майката на баскетболиста. За него това е било от огромно значение и той не е искал друга актриса освен Дейвис. Второто условие е било във филма да бъде споменат Хауърд Уайт, който в момента е вицепрезидент на марката "Джордан". За ролята Афлек избира Крис Тъкър, познат от поредицата "Час пик".

Филмовите критици очакват продукцията да има голям успех. Американското издание "Варайъти" дори предполага, че филмът ще бъде един от претендентите за следващите награди "Оскар".

След като приключи спортната си кариера, Майкъл Джордан се ориентира към бизнеса и се превърна в един от най-успешните бизнесмени. Той печели милиони не само от партньорството си с "Найк". Баскетболистът има собствена модна марка "Джордан", притежава дял от баскетболния отбор "Шарлът хорнетс" и е собственик на американски отбор по мотоциклетизъм. Майкъл Джордан е първият спортист в историята с приходи над 1 млрд. долара.

"Въздушният" не е първата продукция, която е посветена на баскетболната легенда. През 2020 г. "Нетфликс" пусна документалния сериал "Последният танц", който разказва за последния сезон на Майкъл Джордан с "Чикаго булс".


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14