Анализи

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за председателя на НС

  18.04.2023 13:31  
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за председателя на НС

Казусът около избора на предеседател на Народното събрание продължава да спъва преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Днес представители на двете формации отново се събраха, за да разговарят за законодателните приоритети на парламента. Но тъй като не могат да се разберат по какъв начин да изберат шефа на парламента, тези преговори засега изглеждат неособено смислени - без председател събранието не може да започне работа и да приема закони.

Препъникамъкът е идеята на ПП-ДБ председателят да бъде избиран на ротационен принцип - иначе казано, да се сменя на определен период на време, по-точно, на всеки два месеца. "Има връзка между законодателната програма и идеята за ротацията на парламента. Там също това, което сме обсъдили, е председателят на парламента и председателят на правната комисия да бъдат от различните политически формации. Така ще има съгласуване на това, което става в комисията, с това, което решава парламентът. Така че ротацията е идея да се работи на максимални обороти, без да има някъде забавяне", обясни днес Николай Денков, цитиран от БНР. Той води преговорите от страна на ПП-ДБ.

Герберите, както преди, така и сега, не одобряват подобно предложение и настояват, че като първа политическа сила, те трябва да излъчат председателя. "Нищо не се е променило от вчера", коментира лаконично казуса Росен Желязков, който оглавява преговорния екип на ГЕРБ-СДС. Съпартиецът му Томислав Дончев ироничн добави: "Непоносима е мисълта за тридневна работна седмица. Затова сме тук."

И двете формации отказват да дадат подробности за разговорите си, като се позовават на необходимостта да уточнят помежду си детайлите. Във всеки случай, някакъв конкретен резултат следва да се постигне днес, тъй като утре парламентът ще направи нов опит да започне работа. Миналата седмица събранието не свърши нищо, точно защото няма председател.

Днес се очакваше ГЕРБ-СДС да проведе среща с "Възраждане". От националистическата партия обаче съобщиха, че разговорът се отлага за утре. Вчера работни групи на двете формации обсъждаха съдебната реформа и присъединяването на България към Еврозоната и Шенгенското пространство. 

На срещата в понеделник не са водени разговори за съставяне на кабинет. "Аз лично не бих преглътнала правителство с ГЕРБ, мисля, че и много от моите колеги не биха. Такова е настроението в бургаската организация, откъдето аз идвам", заяви Даниела Божинова, депутат от ПП-ДБ, пред БНР. И допълни, че днес в парламентарната група на ПП-ДБ очакват да разберат резултатите от преговорите с ГЕРБ-СДС.


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14