Новини

Президентът предупреди, че времевият прозорец на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо

  27.04.2023 15:18  
Президентът предупреди, че времевият прозорец на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо

Президентът Румен Радев не съобщи кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, но предупреди, че времевият прозорец за работа на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо, ако не се състави кабинет.

Държавният глава подчерта, че всички очакват от парламента да произвежда закони, а не скандали. 

Решението на президента кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС зависи от партиите. Радев не отговори колко време е склонен да им даде, но уточни: 

"Зависи от партиите. Аз очаквам да има диалог, да има склонност за компромиси и да има устойчивост на този процес. От тях зависи, Конституцията не поставя максимални срокове, но не може да се разтяга до безкрай. После пак ще има приказки, ама той иска да управлява еднолично".

Президентът Румен Радев очаква от политическите партии да продължат диалога в дух на конструктивност.

"Тяхна е отговорността да търсят решение. Аз съответно съм предоставил това време. Решенията са пряко обвързани с работата на парламента. Това е изключително важно, защото и парламентът има да върши работа. Решенията, освен че трябва да извадят България от кризата, трябва да бъдат основани на някакви ясни споделени цели, приоритети и принципи."

Как изглежда за президента тонът между партиите в пленарната зала през последните дни?

"Ние очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали. Нашите народни избраници трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство. Но задачите остават и те трябва да бъдат свършени. Този начин на работа, който виждаме в момента, обрича на риск и бюджета и законите по Плана за възстановяване и устойчивост и членството ни в Шенген."


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14