Икономика

Забраните за внос на зърно и слънчоглед ще поставят страните в лошо положение

  28.04.2023 18:17  
Забраните за внос на зърно и слънчоглед ще поставят страните в лошо положение

Забраните за внос на ключови селскостопански продукти, търсени от страните от ЕС, граничещи с Украйна, биха могли да доведат до по-евтини доставки на маслодайни семена за Северозападна Европа, давайки им предимство по отношение на маржовете на смазване, казаха източници пред Agricensus в четвъртък.

Няколко държави-членки предприеха стъпки за ограничаване на вноса, най-вече като същевременно запазиха опциите за транзит, и тези мерки биха могли потенциално да бъдат формализирани, ако ЕС одобри временна, ограничена забрана, предложена тази седмица от Европейската комисия.

След среща на министрите на земеделието на ЕС, по време на която бяха обсъдени мерки, комисар Януш Войчеховски каза, че настоящото предложение на Европейската комисия е за временна забрана за внос на пет продукта – пшеница, царевица, рапица, слънчогледово семе и слънчогледово маслодайно семе – в петте държави членки, които са най-засегнати от вноса – Унгария, Словакия, България, Румъния и Полша.
Тези продукти представляват около 90% от целия внос от Украйна в ЕС.

„Ако забраната наистина влезе в сила, смазващите маржове ще се преместят в Ротердам и Германия“, каза български търговец. Особено притеснени са българските дробилки, които се възползваха от евтиния внос от Украйна.

Вносният поток се забави по-рано този месец, когато правителството на България въведе допълнителни проверки на качеството, които да се извършват на границата при пристигането на камионите, последвано от пълна забрана, въведена на 25 април, като около 300 украински камиона очакват резултати от тестове за качество сега.

„Ще следим ситуацията, като очакваме някои промени в политиката за внос на слънчогледово семе през следващите няколко седмици“, каза друг базиран в България търговец пред Agricensus.
„Видяхме фермери да протестират; може би дробилките ще направят същото“, добави той.

Дробилките увеличиха преработката и увеличиха маржовете в продажбите на слънчогледово масло след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което накара Украйна да изнася повече слънчогледово семе и по-малко слънчогледово масло, с почти 1 милион тона семена, внесени през цялата година.

Капацитетът за трошене на България е около 2,5-3 милиона тона слънчогледови семки годишно, като запасите се оценяват на около 1,2-1,3 милиона mt сега, докато само 300 000-400 000 mt семена са в ръцете на дробилки, казаха източници.

„Някои големи [трошачни] заводи ще влязат в поддръжка от следващата седмица, оставяйки пазара без купувачи за около три-четири седмици, тъй като те ще се опитат да накажат фермерите по някакъв начин [за това, че не продават семената]“, източник казах.
„Купувачите не искат да надплащат поради тази принудителна забрана само заради протестите на някои фермери, това, което се случва тук, не е пазарно ориентирано, изобщо не е правилно“, добавиха те.
Както вътрешната, така и водната логистика са други ключови фактори за доставките на зърно и маслодайни семена за Европа, като участниците на пазара предвиждат песимистично бъдеще за експортния коридор на Украйна на фона на нестабилните инспекции на плавателни съдове в Истанбул и неясна ситуация с удължаването след 18 май.

„Нека да видим колко гъвкави ще бъдат момчетата на полската граница“, каза базиран в Германия трошач на Agricensus, коментирайки неясно транзитно споразумение между Полша и Украйна в случай на забрана за внос в Полша.

Междувременно остават известни съмнения дали забраната за внос ще бъде одобрена от ЕС, тъй като това може да предполага отслабване на подкрепата за Украйна в решаващ момент за страната.

Освен това има и други предложения на масата, включително активиране на кризисните фондове на общата селскостопанска политика за предоставяне на допълнителна финансова подкрепа за фермерите, засегнати от украинския внос.

„За ечемик, рапица и пшеница за ранни култури те ще се нуждаят от търговията на зелена граница, ако експортният коридор [Черноморска инициатива за зърно] бъде затворен“, добави базираната в Германия дробилка.


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14