Икономика

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се споразумяха с ЕК за украинския селскостопански износ

  28.04.2023 21:18  
България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се споразумяха с ЕК за украинския селскостопански износ

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи, че е постигнато споразумение с България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия за вноса на някои украински храни, на които петте страни членки наложиха вето. 

"Договорихме се с Украйна и с тези страни как да подходим към тази ситуация", каза еврокомисар Домбровскис  в Туитър и още:

"Европейската комисия ще предложи извънредни предпазни мерки за четирите най-чувствителни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Ще проучим въпроса и с още няколко вида".

Домбровскис отново заяви, че ще има финансова подкрепа за тези страни в размер на 100 млн. евро. От Комисията на този етап обаче отказват да обявят как ще бъдат разпределени тези средства между петте държави. 

"В отговор те ще свалят наложената от тях забрана върху вноса на определени украински стоки. Така постигаме решение, което удовлетворява едновременно фермерите в тези страни и Украйна", подчерта Домбровскис. 

Това става, след като днес по обед постоянните представители на страните членки от ЕС постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с още една година. Настоящият регламент изтича на 5-ти юни. 

Вчера комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина за удължаването на безмитния внос от Украйна.

 

 


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14